Ocekuje se povijesna odluka za RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici 27 zemalja clanica okupit ce se danas na, za Hrvatsku povijesnom, dvodnevnom summitu u Bruxellesu na kojem ce zatražiti zakljucenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

Na kraju summita u petak popodne predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor sastat ce se s predsjednikom Europskog vijeca Hermanom van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i madarskim premijerom Viktorom Orbanom, cija zemlja predsjedava u ovom polugodištu.

Nakon tog sastanka predvidena je konferencija za novinare na kojoj ce biti objavljena odluka Europskog vijeca o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

"U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijece poziva na zakljucenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajednickih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine", kaže se u nacrtu zakljucaka, koje bi celnici EU-a trebali prihvatiti na summitu u Bruxellesu.

Ti zakljucci predstavljaju politicku odluku o završetku pregovora, nakon cega bi još preostalo formalno zatvoriti preostala cetiri poglavlja do kraja ovoga mjeseca.

U nacrtu zakljucaka Europskog vijeca ne spominje se izravno datum ulaska u EU, nego se to cini posredno, pozivanjem na nacrte zajednickih pregovarackih pozicija u kojima Komisija polazi od radne pretpostavke da ce Hrvatska uci u EU 1. srpnja 2013. i postati 28. clanica.

Nakon završetka pregovora, tijekom poljskog predsjedništva u drugoj polovici godine bit ce potpisan ugovor o pristupanju i onda može krenuti postupak ratifikacije u zemljama clanicima. U roku od 30 dana od potpisivanja ugovora u Hrvatskoj se treba održati referendum o ulasku u EU. Europski parlament treba prije potpisivanja ugovora dati svoj pristanak.

Ocekuje se da ce dvodnevnim summitom celnika EU-a dominirati ekonomske teme. Celnici bi trebali donijeti niz mjera za jacanje stabilnosti eura.


Podijeli: Facebook Twiter