Ocekuje se navala na dozvole za pušenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završetkom ljeta, a time i ugodnih temperatura pri kojima su pušaci bez problema ispijali kavice na terasama kafica, mnogi ce ugostitelji ponovno imati problema zbog zabrane pušenja.

Predsjednik Ceha ugostitelja Istre Dušan Cernjul kaže da tek sada treba ocekivati pravu navalu istarskih ugostitelja koji ce putem Ministarstva zdravstva tražiti rješenje o ispunjavanju uvjeta za prostor za pušenje.

- Nemamo najnovije podatke o broju predanih zahtjeva, a nekako je logicno da ih unazad nekoliko mjeseci i nije bilo. Zasad je tek šest ugostitelja još u proljece predalo zahtjeve resornom ministarstvu, rekao je Cernjul.

U razgovoru s pojedinim pulskim ugostiteljima na Giardinima i u Flanatickoj ulici u Puli doznajemo da ih se vecina sprema predati zahtjev za dozvolu pušenja.

- Dok terase rade, nema problema, ali zabrana pušenja u kaficima tijekom zime automatski znaci pad prometa i gubitak posla. Prije nekoliko dana smo zatražili dozvolu, a vec sada u Puli ima nekoliko kafica koji su još prije prostor prenamijenili u onaj za pušenje, prica vlasnik kafica na Giardinima.

Samo u kupnju ventilacije za upuhavanje svježeg zraka i one za izbacivanje pušackog dima uz popratne filtre, morao je uložiti cak 45 tisuca kuna.

Dozvole za pušenje u kaficima tražit ce i skupina ugostitelja iz Flanaticke ulice koji su još prije dvije godine došli na ideju da terase tijekom zime djelomicno zatvore, a u planu su imali i montiranje podesta i grijalica.

Oni ugostitelji koji tijekom zime razmišljaju potpuno zatvoriti terase, teško ce to moci uciniti. Naime, prema aktualnoj gradskoj odluci o kriterijima za korištenje javnih površina namijenjenih organiziranju terasa i ugostiteljskih objekata nije dozvoljeno zatvaranje stranica ugostiteljske terase.

Ipak, Grad bi svakako mogao razmisli o opciji na koji nacin pronaci kompromis s ugostiteljima koji žele dijelom ograditi vanjski prostor da bi i zimi bilo moguce uživati na ugrijanim terasama. Baš kao što je to slucaj u Zagrebu ili brojnim drugim europskim gradovima. (D. BAŠIC PALKOVIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter