Očekuje se dobra turistička predsezona u Istri

Dobra predsezona ponovno ovisi o praznicima (Neven LAZAREVIĆ)
Dobra predsezona ponovno ovisi o praznicima (Neven LAZAREVIĆ)

Solidna i dobra sezona s vrlo dobrom predsezonom. Prve su to najave s europskih turističkih sajmova te odjeci bukinga najvećih europskih organizatora putovanja kada su u pitanju putovanja u Hrvatsku, a samim time i u Istru. Kao i lani, najave su dobre i optimistične iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Velike Britanije, dok se istarski turistički djelatnici zbog viza ne trebaju nadati dobro platežnim Rusima kojih će ove godine biti još i manje. Ne trebaju se previše nadati ni povratku nekad dobro platežnih Talijana kod kojih situacija nije ništa bolja nego lani.

Svi u Istri najavljuju dobru predsezonu, kao i obično prije svega zbog kasnijeg Uskrsa u odnosu na lani te boljeg rasporeda ostalih blagdana koji se potom do lipnja nadovezuju na ovaj najveći kršćanski blagdan. Time se zapravo ništa previše nije promijenilo u odnosu na prije nekoliko godina, iako se svi kunu u dodatne doživljaje i proizvode koji će produžiti sezonu. Ipak, kao i dosad, dobra će predsezona ovisiti većinom o lijepom vremenu te dobrom rasporedu blagdana.

Tada će, kao i inače, na Poluotok pohrliti njemački gosti kod kojih su tada školski praznici. Netom završeni sajam turizma u bavarskom Münchenu pokazao je da Nijemci definitivno ni ove godine neće štedjeti na putovanjima i da se ne odriču ljetovanja na Mediteranu. Solidno će kao uvijek i trošiti, a njihovi organizatori već sada bilježe i dvoznamenkasti porast rezervacija za Hrvatsku.

Isto vrijedi i za susjednu Sloveniju kojoj je Hrvatska najbliža i jedna od najpovoljnijih varijanti za ljetovanje. Tim više što upravo u Istri imaju velik broj svojih vikendica. Prvi veliki dolazak slovenskih gostiju očekuje se za vrijeme prvomajskih praznika koji u Sloveniji opet "padaju" vrlo dobro. Hrvatsku će tada posjetiti oko 80.000 slovenskih gostiju od kojih će polovica doći u Istru. (B. BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter