Ocekivana pobjeda oporbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oporbeni blok lijevog centra pobjednik je nedjeljnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, izvješcuju strane novinske agencije pozivajuci se na izlazne ankete, te ocjenjuju da je rijec o ocekivanom rezultatu.

Agencija Reuters navodi da je oporbeni blok "pomeo" vladajuce konzervativce na programu oporavka posrnulog gospodarstva prije pridruženja Europskoj uniji 2013.

Glasaci su, ocjenjuje Reuters, kaznili HDZ zbog niza korupcijskih skandala i rastuce nezaposlenosti. Agencija prenosi rijeci celnika socijaldemokrata Zorana Milanovica da ce Hrvati morati raditi "više, napornije i dulje" kako bi se napravio zaokret u gospodarstvu.

AFP prenosi rijeci visoke dužnosnice HNS-a Vesne Pusic koja se zahvalila svima koji su glasovali za koaliciju, porucivši da koalicija ozbiljno shvaca taj izraz potpore i da ce naporno raditi. To nam, kazala je Pusic, daje cvrst mandat, ali je to takoder i velika zadaca.

Talijanska ANSA kratko prenosi da su konzervativci od vodstvom premijerke Jadranke Kosor, koja je dovela Hrvatsku pred vrata Europske unije, izgubili parlamentarne izbore, navodeci da je HDZ, koji je zemlju vodio posljednjih osam godina, pogoden nizom korupcijskih skandala te da je zemlja u teškoj gospodarskoj krizi.

STA piše da pobjednik hrvatskih parlamentarnih izbora "ocekivano Kukuriku koalicija". Slovenska novinska agencija podsjeca da je Hrvatska seljacka stranka (HSS) takoder gubitnik izbora.

Austrijska novinska agencija (APA) takoder javlja o porazu stranke Jadranke Kosor i pobjedi socijaldemokrata pod vodstvom Zorana Milanovica, dijeleci ocjenu agencija da je pobjeda oporbe ocekivana.

Srbijanska agencija Beta istice da je HDZ, koji je na vlasti vec osam godina i kojeg potresaju brojne korupcijske afere, na ovim izborima ostvario "najlošiji rezultat u povijesti stranke". Agencija podsjeca da "znacaj ovih parlamentarnih izbora za sedmi saziv Sabora leži i u cinjenici da ce nova vlada biti ta koja ce 2013. uvesti zemlju u Europsku uniju".

Takoder naglašava da se od nove vlade ocekuje da povuce odlucne korake kako bi zemlju izvela iz sve ozbiljnije gospodarske krize.


Podijeli: Facebook Twiter