Očaj: Hrvati oglašavaju prodaju vlastitog bubrega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prodajem bubreg za 50.000 eura, 41 godina, zdrav, nepušač, krvna grupa 0, antialkoholičar…" Ovo je samo jedan u nizu objavljenih oglasa, a osim s osječkog, bubrezi se prodaju i s karlovačkog, ali i krapinsko-zagorskog područja. Očekivano, na poziv će odgovoriti tek ako ste zainteresirani za kupnju, dok s novinarima ni jedan prodavatelj ne želi razgovarati. Da nije riječ o lažnim oglasima potvrdio je Ivan Leko, predsjednik osječke Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika koji kaže da su mu u bliskom okruženju poznate osobe koje su platile dosta novca za bubreg koji im je transplantiran u inozemstvu.

- Jedan naš pacijent otišao je u Mađarsku i ondje mu je transplantiran bubreg, a za to je platio tadašnjih 50.000 njemačkih maraka. Čak i u Osijeku znam za slučaj bivše gradske pročelnice koja je ponudila bubreg, a koji nije kompatibilan s bubregom njezina sina. Nije tražila novac, ali je uvjetovala da, ako da bubreg, sin koji je inače bubrežni bolesnik dođe na vrh transplantacijske liste. Inače, uvijek se držimo one da je bolja dobra dijaliza od lošeg bubrega i, srećom, kod nas se bubreg na crno niti može kupiti, niti presaditi. Kad bi toga bilo, stale bi i transplantacije - pojašnjava Leko.

- Zamislite da netko naplaćuje vađenje svoje krvi! Tko bi onda dao krv besplatno? Srećpm, kod nas takve ilegalne trgvine nema, iako su ljudi u nezavisnoj financijskoj situaciji. Nije ni čudno da bi prodali jedini organ bez kojega mogu živjeti. Nadam se da ga još dugo neće moći prodati u Hrvatskoj, zaključuje Leko. (M. MIHELIĆ/NL)

Kazna i do 100.000 kuna
Prema čl. 5 Zakona o uvjetima za uzimanje i presađivanje dijelova ljudskoga tijela, u Hrvatskoj je strogo zabranjeno prodati i/ili kupiti organ. Predviđena kazna je od 70.000 do 100.000 kuna


Podijeli: Facebook Twiter