Obznanjeni finalisti Photodays festivala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji Photodays Rovinj festival održat ce se od 29. svibnja do 3. lipnja. Festival i ove godine nagraduje suvremeno fotografsko stvaralaštvo u deset službenih kategorija. Na natjecaj, raspisan pocetkom godine, pristiglo je ukupno 8.500 fotografija.

Nominirane za godišnje nagrade, po tri u svakoj kategoriji, i ove je godine birao medunarodni žiri, u cijem su radu sudjelovali uspješni inozemni kustosi i strucnjaci za fotografiju, a predvodio ga je istaknuti hrvatski fotograf s njujorškom adresom Hrvoje Slovenc.

Radovi svih finalista bit ce uvršteni u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt te premijerno predstavljeni izložbom u sastavu završnice festivala 1. lipnja, gdje ce pobjednicima biti urucena priznanja i novcane nagrade. Posebna priznanja za svoj dugogodišnji rad i stvaralaštvo bit ce urucena fotografima Virgiliju Giuricinu i Abdulahu Seferovicu, a nagrada za životno djelo ove godine odlazi istaknutom autoru Mladenu Tudoru.

U sklopu završnice festivala održat ce se niz radionica, strucnih predavanja, izložbi domacih i svjetskih majstora fotografije, a festivalu ce nazociti i ministrica kulture Andrea Zlatar Violic.

Ocekivano, najveci odaziv autora bio je u kategoriji portret, a medu najbolje plasiranima tu se našao i Rovinjac Dalibor Talajic. Jednako popularna bila je arhitektura, u kojoj je nominirana i Rijecanka Mira Stanic. U kategoriji pejzaž medu najboljima je Rijecanin Mario Pucic.

Daljnje su nominacije u kategoriji moda i publikacije, gdje je medu nominiranim autorima Sara Perovic iz Pule. Tu su i kategorije primijenjene i dokumentarne fotografije. Medu troje nominiranih autora u kategoriji akt/tijelo je i Isabella Bubola iz Ližnjana. Medu osamdesetak prijavljenih umjetnickih koncepata medu najboljima su fotografije Hassana Abdelghanija iz Pule. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter