Obvezna kontrola dimnjaka jednom godišnje

Video instalacija "Mute Departures: Stay Awake"
Video instalacija "Mute Departures: Stay Awake"

Tvrtka Dimnjak d.o.o. iz Osijeka putem natječaja je dobila koncesiju za obavljanje dimnjačarske službe na području Grada Pule te je s radom počela 1. kolovoza. Ugovor o koncesiji trajat će, prema Odluci o obavljanju dimnjačarskih poslova koju je donio Grad Pula na sjednici Gradskog vijeća u ožujka 2017., deset godina. S obzirom na to da se bliži sezona grijanja upitali smo direktora tvrtke Dimnjak Dejana Lončarića da podsjeti građane na prava i obveze kada su u pitanju održavanje dimovodnih sustava i uređaja za loženje te hoće li se što mijenjati u odnosnu na dosad, kada je dimnjačarstvo vodila Pula Herculanea.

Obavezna kontrola jednom godišnje

- Naši djelatnici provodit će Odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova koja je na snazi, a prema kojoj se jednom godišnje moraju čistiti i kontrolirati svi dimovodni objekti i uređaji za loženje koji kao gorivo koriste plinovito, kruto i tekuće gorivo. Dimnjaci koji se ne koriste, a nalaze se u višestambenim objektima će se samo kontrolirati. Novost je ta što se u višestambenim zgradama naplata više neće kompletno obavljati iz pričuve, već će se iz pričuve plaćati kontrola dimnjaka zgrade koji je zajednički dio zgrade, dok naplata kontrole, čišćenja i mjerenja ugljičnog monoksida po stanovima ide na račun vlasnika koji koristi dimnjak. Na taj će se način ispraviti nepravda da račune plaćaju i oni koji se primjerice griju na struju, navodi Lončarić.

Novost je i ta da će, osim višestambenih zgrada, dimnjačari redovno čistiti i kontrolirati dimnjake u privatnim kućama i njihova će usluga, jednom godišnje, biti obvezna.

Na upit koliko će to koštati građane, veli da će se računi kretati oko stotinjak kuna za plinske te oko 150 kuna za dimnjake na kruta goriva po stanovima, dok će u privatnim kućama kontrola i čišćenje dimnjaka koštati od 150 do 400 kuna, što opet zavisi o vrsti i veličini dimnjaka.

- Odluka o obvezi kontrole, kao i cjenici, nalaze se na našim web stranicama. Napominjem kako se ne radi o nekoj našoj izmišljotini, već o obvezi za građane koja proizlazi iz Zakona o komunalnom gospodarstvu i Odluci koju je donijelo Vijeća Grada Pule, napominje Lončarić i dodaje da je njihova prva zadaća prevencija trovanja i požara te bi svima trebalo biti u interesu da obave pregled dimnjaka i u sezonu grijanja uđu bez mogućih problema.

Na pitanje kada započinju godišnji pregledi, navodi da su oni već započeli i to početkom kolovoza. Do kraja godine planira se tako pregledati višestambene zgrade i tvrtke, a od nove godine krenut će u redovne obilaske svih kućanstava odnosno obiteljskih kuća. No, napominje, uvijek su spremni izaći bilo gdje na području Grada Pule, na poziv građana, ukoliko za to postoji potreba. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter