Obustavljena istraga lanjskog pokušaja ubojstva

S očevida (Srećko PERŠIĆ) 
S očevida (Srećko PERŠIĆ) 

Istragu protiv Mihovila Vickovića(27) iz Pule za pokušaj ubojstva Puljanina Zdravka Dukića (26) početkom prošle godine u Puli Županijsko državno odvjetništvo je obustavilo uz obrazloženje da kazneno djelo koje mu se stavlja na teret nije kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.

Epilog je to istrage događaja od 27. siječnja 2012. godine kada je, prema prvotnoj verziji, na cesti u Schiavuzzijevom prilazu u pulskom naselju Veruda Porat Vicković, u nakani da Dukića liši života, kuhinjskim nožem dužine 33 centimetra mahao 26-godišnjaku govoreći mu da će ga ubiti te ga porezao na stražnjoj strani vrata.

Neposredno nakon događaja kao motiv pokušaja ubojstva spominjao se sukob Vickovića i Dukića zbog djevojke s kojom je Dukić ranije bio u vezi, a s kojom je tada živio Vicković.

U obrazloženju rješenja o obustavi istrage piše da je nedvojbeno utvrđeno da su u događaju sudjelovali okrivljeni i oštećeni, da očevidaca nije bilo, kao i da ne postoji nadzorna kamera na mjestu gdje se sve odigralo pa nije bilo moguće niti pogledati snimku koja bi eventualno razjasnila što se odvijalo tog poslijepodneva na Verudi Porat.

Tužiteljstvo je u istrazi saslušalo i svjedoke od kojih nijedan nije vidio sam događaj. Budući da ni provedenim vještačenjima nije rasvijetljena dinamika događaja, odnosno tko je koga prvi napao, nije bilo osnove za daljnji progon Mihovila Vickovića.

Osim toga, prije odustajanja od daljnje istrage i progona, Državno odvjetništvo je prikupilo i podatke o "povijesti bolesti" aktera sukoba.

Tako je uzeta u obzir činjenica da Dukić, Vicković i njegova izvanbračna supruga imaju neraščišćene odnose još od početka 2005. godine. Navedeno je i da je Dukić pravomoćnom presudom Prekršajnog suda proglašen krivim za napad na Vickovića 19. listopada 2008. godine u kafiću Zen.

Konstatirano je da se iz navedenog može zaključiti da je upravo Dukić osoba sklona nasilju. Odvjetništvo je uzelo u obzir i podatak da je Dukić u više navrata prekršajno kažnjavan zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, i to od ožujka 2007. pa sve do travnja 2009. godine.

Iz tih je razloga Državno odvjetništvo Vickovićevu obranu da ga je Dukić toga dana prvi napao udarivši ga šakom u glavu, a potom i pokušaj da ga obori na tlo ocijenilo prihvatljivom, životno uvjerljivom i logičnom. Konstatirano je da nema kaznenog djela jer je Vicković postupao u nužnoj obrani.

Dukić ima potpuno drugačije mišljenje i tvrdi da je u istrazi sve pogrešno utvrđeno. Žalio se na rješenje o obustavi Vickovićevog progona, no njegova je žalba odbijena.

- Rana je tu, još se itekako vidi, a istina je da sam ja onoga dana napadnut i da me mogao ubiti. Ne znam razloge zbog kojih me Vicković napao, ali to sigurno nije zbog žene s kojom živi.

Nije točno da sam ih zlostavljao, od prekida s njom imao sam drugu djevojku i nisam imao razloga petljati se i obračunavati ni s njom ni s njim, tvrdi Dukić, ogorčen odustajanjem Odvjetništva od progona Mihovila Vickovića. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter