Obustavljen štrajk u Lufthansi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kabinsko osoblje njemačkog zračnog prijevoznika Lufthanse obustavilo je u petak kratko poslije podne štrajk započet ujutro, zbog čega je zračna luka u Frankfurtu bila dijelom zatvorena, javili su njemački mediji.

Zbog štrajka su otkazani brojni letovi, prije svega na unutarnjemačkim i europskim linijama, a otkazanih letova bit će i nakon prestanka štrajka, najmanje do večeri, javila je njemačka televizijska mreža ARD.

Lufthansa nastoji pronaći alternativna rješenja za putnike s otkazanih letova.

Frankfurtska zračna luka, jedna od najvećih u Europi, zbog štrajka je u petak prije podne dijelom bila zatvorena. ARD prenosi riječi glasnogovornika Fraporta, tvrtke koja upravlja zračnom lukom, koji je izjavio da su zbog štrajka nastale gužve i na stajankama jer su zrakoplovi ostajali prizemljeni dok su drugi slijetali. Zračna luka je stoga u petak odlučila otkazati sve europske letove prema Frankfurtu, s izuzetkom zrakoplova koje su već bili u zraku i interkontinentalnih letova.

Glasnogovornica njemačke zračne kontrole potvrdila je da je europska kontrola zračne plovidbe dobila tu odluku o otkazivanju. Predstavnik zračne luke izjavio je da su letovi prema Frankfurtu ponovno odobreni kratko prije podne, ali u ograničenom broju, prenio je ARD.

Štrajk je trajao od 5.00 sati ujutro do 13.00 sati. U tome razdoblju bilo je predviđeno 360 slijetanja i polijetanja, od čega je većina otkazana.

U štrajku je sudjelovalo samo kabinsko osoblje Lufthanse, što znači da štrajkom nisu obuhvaćene tvrtke kćeri Lufthanse Eurowings, Cityline, Germanwings, Swiss i Austrian, izjavio je glasnogovornik zračne luke. Putnicima na unutarnjemačkim letovima ponuđen je prijevoz vlakovima, a njemačke su željeznice u tu svrhu stavile na raspolaganje sve raspoložive vlakove i dodatni personal.

Predstavnici sindikata UFO u četvrtak su najavili štrajk, ali nisu otkrili gdje će se održati.

Kabinsko osoblje zahtijeva povećanje plaća od pet posto, koje bi se računalo od siječnja ove godine, a nakon trogodišnjeg nepovećanja plaća. Zadnja ponuda uprave Lufthanse iznosila je 3,5 posto. Sindikat također traži prestanak najamnog rada i selidbe radnih mjesta. Lufthansa međutim planira srednjoročne uštede u troškovima personala. U Lufthansi radi oko 19.000 članova kabinskog osoblja, a sindikat UFO zastupa ih oko dvije trećine.

Riječ je o prvom štrajku kabinskog osoblja u povijesti Lufthanse.

Čelnik UFO-a Nicoley Bublies izjavio je za ARD da daljnji potezi sindikata ovise o ponašanju Lufthanse. Najavio je mogućnost novih štrajkova za vikend.

Lufthansa je istodobno pozvala sindikat na nastavak pregovora.

"Apeliramo na razum dužnosnika UFO-a da se što je moguće prije vrate za pregovarački stol", izjavio je glasnogovornik Lufthanse Klaus Walther za njemačku televizijsku mrežu n-tv. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter