Obustavljen štrajk u Herculanei

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skup od 200 radnika Herculanee, izuzev jednog, odlucio je da se od podne prekida štrajk i odbije ponuda o 500 kuna božicnice u naravi, rekao je na konferenciji za novinare u cetvrtak Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera i voda štrajkaškog odbora.

Dodao je da ce sindikati radnicima platiti dane provedene u štrajku jer je Grad to odbio. Radnici Herculanee odmah su se primili posla da bi gradani ovaj Božic docekali u cistom gradu.

Sindikati su od poslodavca tražili urucenje poklon-bona u iznosu od 500 kuna odmah, tako da se doda neoporezivom iznosu u 2010. godini, a ne da se tretira kao dug, potom isplatu place uvecane za 700 kuna u sijecnju i da se dani provedeni u štrajku plate, no ništa nije prihvaceno, kazao je Bulic.

Obrazložio je da su štrajk prekinuli jer nisu htjeli stvoriti krivu sliku o poduzecu te da je pritisak bio golem i cijela je situacija eskalirala.

"Ispalo je da su radnici ti koji imaju sve i kojima ništa ne fali, a to je sirotinja koja ne može krpati kraj s krajem. Drugi razlog je naša senzibilnost prema gradanima i želja da se prekine ovaj igrokaz te da se grad dovede u red pred Božic, a treci da prestane maltretiranje njihovih kolega iz drugih gradova, odnosno ostalih komunalnih poduzeca", kazao je Bulic.

Zahvalio je štrajkašima što su toliko izdržali unatoc prijetnjama i demagogijama te dodao da je župan Ivan Jakovcic licemjerno svojim radnicima isplatio božicnicu od 2.100 kuna, te da funkcije onih koji provode demagogiju nadilaze njihove psihofizicke sposobnosti.

Odmah nakon konferencije sindikata izjavu za medije dao je i gradonacelnik Boris Miletic koji je zahvalio radnicima Herculanee što su odlucili prekinuti štrajk. "Svoju ponudu ne povlacim, radnici Herculanee i dalje mogu u poduzecu podignuti poklon-bon od 500 kuna, od danas nadalje", kazao je Miletic.

Radnici Herculanee štrajkali su od ponedjeljka, a solidarno su im se pridružili i radnici Pulaprometa i Javne vatrogasne postrojbe koji su clanovi SIK-a.


Podijeli: Facebook Twiter