Obustavljen rad nuklearke Krško

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost priopcio je da je danas došlo do automatske obustave rada NE Krško jer se u elektrani dogodio manji kvar na rasklopnom postrojenju, ali da sigurnost elektrane nije ugrožena.

"U elektrani se dogodio manji kvar na rasklopnom postrojenju zbog kojeg je došlo do prekida prijenosa proizvedene elektricne energije u vanjsku mrežu. Prema sigurnosnim protokolima, u takvom slucaju rad elektrane se automatski obustavlja.

Niti u jednom trenutku nije bila ugrožena sigurnost elektrane i izolacija radioaktivnog materijala. Mogucnosti ispuštanja radioaktivnosti u okoliš nije bilo", isticu iz Zavoda te navode da su obavijest o automatskoj obustavi rada NE Krško zaprimili putem Državnog centra 112.

Iz NE Krško takoder su se oglasili priopcenjem u kojem navode da je do automatske obustave rada NE Krško došlo u 10.30 sati i da je uzrok iznenadno iskljucenje 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu, a glasnogovornica NE Krško Ida Novak izjavila je da je rad elektrane zaustavljen na siguran nacin te da nije bilo utjecaja na okoliš.

"Nuklearka je zaustavljena na siguran nacin, a o tome su obaviješteni svi nadležni organi. Nikakvog utjecaja na okoliš nije bilo jer se radi o incidentu nultog stupnja, a cim budu preciznije utvrdeni razlozi zaustavljanja nuklearka ce opet biti puštena u rad", kazala je Novak.


Podijeli: Facebook Twiter