Obustavljen postupak protiv sveučilišnih profesorica

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Obustavljen je sudski postupak protiv sveučilišnih profesorica Aide Muratbegović, Nevenke Tatković i Elvi Piršl, koje su zajedno s bivšim rektorom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Marčelom Dujanićem i sadašnjim rektorom Robertom Matijašićem u kolovozu 2011. kazneno prijavljene u sklopu slučaja izdavanja 43 diplome s netočnim podacima. Županijski sud u Puli odbio je kao neosnovan istražni zahtjev protiv njih.

Policija je 2011. zaključila da je u prosincu 2007. godine tadašnji rektor Dujanić potpisom ovjerio diplome koje su sadržavale podatak da su diplomanti završili program sveučilišnog dodiplomskog studija iako su završili stručni dodiplomski studij. Nadalje, prema istraživanju policije, ove su tri profesorice, kao članice povjerenstva za izbor znanstvenog novaka, sačinile službena pismena izvješća da 31-godišnjakinja iz Pule ispunjava uvjete za prijem na ovo sveučilište iako su znale da to nije tako. Kako je tada utvrdila PU istarska, Dujanić je, znajući za prethodno navedene nepravilnosti, ipak dao suglasnost za prijem Puljanke u zvanje znanstvenog novaka, a ona je zatim na trošak sveučilišta u iznosu od oko 71 tisuću kuna upisala doktorat. Tri profesorice su tada prijavljene za kaznena djela krivotvorenja službene isprave te zloporabu položaja i ovlasti, dok je bivši rektor prijavljen za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, a Matijašić je prijavljen za nesavjesni rada u službi jer nakon stupnja na dužnost rektora nije raskinuo ugovore između ustanove i 31-godišnje Puljanke.

Kako se navodi u priopćenju koje je danas na konferenciji novinarima podijelio rektor Matijašić, kazavši pri tome da ne može komentirati slučaj jer je postupak u tijeku, Vijeće županijskog suda u Puli prihvatilo je 14. veljače 2012. dijelom izraženo neslaganje istražnog suda u odnosu na tri profesorice te odbilo kao neosnovan istražni zahtjev protiv njih. Državno odvjetništvo se na to rješenje žalilo Vrhovnom sudu koje je predmet vratilo Županijskom sudu. U listopadu je Vijeće Županijskog suda ponovno donijelo istu odluku, a državno odvjetništvo se ponovno žalilo Vrhovnom sudu, ali je ovoga puta žalba odbijena kao neosnovana. No, nastavlja se istraga protiv bivšeg i sadašnjeg čelnika pulskog sveučilišta. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter