Obustavljen postupak predstečajne nagodbe za Mirnu

Mirna Rovinj (M. MIJOŠEK)
Mirna Rovinj (M. MIJOŠEK)

Nagodbeno vijeće Fine objavilo je danas rješenje kojim se obustavlja postupak predstečajne nagodbe za Mirnu Rovinj zbog neizglasavanja plana financijskog restrukturiranja tvrtke te zbog isteka zakonskog roka za provođenje tog postupka, čime su ispunjeni uvjeti da Fina po službenoj dužnosti podnese prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Odluka iz rješenja, koje je danas objavljeno na web-stranici Fine, objašnjena je činjenicom da na ročištu za glasovanje plan financijskog restrukturiranja Mirne nije prihvaćen od strane vjerovnika čije tražbine prelaze dvije trećine vrijednosti svih utvrđenih tražbina, kao i istekom zakonom određenog roka od 120 dana te produljenog roka od daljnjih 90 dana od dana otvaranja postupka predstečajne nagodbe za provođenje postupka pred Nagodbenim vijećem.

Postupak predstečajne nagodbe za Mirnu otvoren je 17. srpnja prošle godine, a ročište za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja, nakon nekoliko odgoda, zakazano je za 4. veljače.

Nekoliko dana prije tog ročišta Nagodbeno vijeće je zaprimilo pismeno u kojem tvrtka Geneza iz Pleternice i Grad Rovinj, kao strateški partneri, iskazuju interes za dokapitalizaciju Mirne, na kojoj je temeljen plan restrukturiranja, a dan prije ročišta povjerenica predstečajne nagodbe dobila je i ponudu za dokapitalizaciju dioničara rovinjske Mirne Radovana Pavelića i njegove tvrtke Equitas d.o.o.

Na ročištu je pak predstavnik Porezne uprave tražio je da se unese u zapisnik da će za plan restrukturiranja glasovati pod uvjetom da Hrvatska poštanska banka pretvori svoja potraživanja u kapital društva te da dodatnu dokapitalizaciju može izvršiti samo HPB, koji je zaprimio ponudu Podravke koja je bila zainteresirana za otkup njihovog potraživanja.

Ponuda Porezne uprave, odnosno HPB-a, navodi se u rješenju, bila je drugačija od one iz plana, odnosno radilo se o ponudi koja traži izmjenu postojećeg plana, zbog čega je Nagodbeno vijeće odredilo da se može glasati samo o planu koji predviđa dokapitalizaciju od Geneze i Grada Rovinja, zaprimljenom u zakonskom roku i uključenom u plan koji je vjerovnicima bio dostupan također u zakonskom roku.

Protiv plana financijskog restrukturiranja tako je glasovala i većina vjerovnika koja spada u grupu tijela javne uprave i trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu i predstavnici banaka, ali i predstavnici ostalih vjerovnika.

Stoga, kao i zbog isteka roka, postupak predstečajne nagodbe za Mirnu je obustavljen, a Fina će predati zahtjev za pokretanje stečaja, zaključuje se u rješenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter