Obustaviti gradnju asfaltne baze Krase

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Gracišce trebala bi poštovati volju svojih vijecnika i gradana, koji se protive kamenolomu i asfaltnoj bazi u gospodarskoj zoni Krase II, rekao je Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative na konferenciji za novinare. Stoga je zatražio da se sve aktivnosti oko priprema za gradnju asfaltne baze i otvaranja kamenoloma hitno obustave.

On se zalaže za prava gradana na tom podrucju, a ponajprije na zdravlje koje ce im planiranim zahvatima itekako biti ugroženo. Aktivisti koji se protive gradnji kamenoloma, a nekolicina ih je bila nazocna i na konferenciji za novinare, došli su do dokumentacije prema kojoj se može zakljuciti kako neke radnje i dozvole koje je dobio investitor (Cesta d.o.o. Pula, op. a) nisu u skladu s propisima. Ponajprije su tu dokumenti o mikrozoniranju i vodozaštitnim zonama, o cemu su mu, kako kaže Rupnik, podatke dali strucnjaci iz Hrvatskih voda.

On je ponovo istako kako je Vijece Opcine Graciše donijelo odluku da se kamenolom Krase briše iz Prostornog plana Istarske županije. Medutim, Županijska skupština o tomu nikada nije raspravljala, pa je taj netko, koji je to nije proveo "radio na svoju ruku", naglasio je Rupnik.

Na novinarsko pitanje što ce poduzeti kako bi se onemogucilo investitora da provede planirane zahvate Zvonimir Štrucelj je odgovorio kako se aktivnosti nastavljaju, ali da za sada o tome ne želi izlaziti u javnost. (M. RIMANIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter