Obrtu Adrinaut 50.000 kuna za projekt "MediterraNaut"

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Obrt Adrinaut dobitnik je 50.000 bespovratnih kuna za projekt "MediterraNaut" koje mu je dodijelila Istarska županija u sklopu projekta "Imam ideju". Projekt ovog obrta u vlasništvu nagrađivane pulske inovatorice Sanje Vale Čupić proglašen je najboljim i dodijeljeno mu je najviše sredstava.

Trideset tisuća kuna dobio je Romano Bruno Leskovec za inovativnu napravu za brušenje britvica, dok je trećenagrađenom Bernardu Čupiću pripalo 20.000 kuna za projekt "Sustav za monitoring okolišne ekspozicije biljnih kompleksa u kliničkoj aromaterapiji CAT-14".

Prevedeno, riječ je o konceptu upotrebe biljnih formula u (fito)aromaterapiji, uz mogućnost primjene u profesionalnim studijima za (fito)aromaterapiju, hotelima te drugim prostorima gdje boravi puno ljudi. Za razliku od MediterraNauta, društvene igre koja je već na tržištu, Leskovec je tek izradio prototip svoje naprave, dok Bernardu Čupiću, inače suprugu prvonagrađene, tek predstoji izrada prototipa sustava i osnivanje tvrtke putem koje će plasirati svoj proizvod.    

Dobitnicima, koji su se predstavili na današnjoj konferenciji za novinare, čestitao je istarski župan Valter Flego, rekavši da je ovo dokaz da u Istri ima potencijala, ideja i kreativnog duha. Župan je, dodao je, vrlo zadovoljan interesom i projektnim idejama, jer ih je na natječaj, koji je trajao od 10. studenog do 1. prosinca, stiglo 18.

- Županija pomaže u operacionalizaciji njihovih ideja. Inovacije i izvoz ključ su izlaska iz krize. Hrvatsko je tržište relativno malo i pitanje je kako konkurirati na evropskom, ali i svjetskom tržištu. To je moguće idejama i inovacijama, i to je poruka ovog natječaja. Originalne ideje poput ovih sigurno će naći mjesto na tržištu, rekao je Flego.

Postupak dodjele bespovratnih sredstava provelo je posebno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika IŽ-a, pulskog Sveučilišta, HGK-Županijske gospodarske komore, Obrtničke komore IŽ-a, Saveza udruga inovatora IŽ-a i Zajednice tehničke kulture Pula. Danijela Križman Pavlović, članica povjerenstva i dekanica FET-a "Dr. Mijo Mirković", kazala je da je u uži krug ušlo šest projekata. Osim prva tri kojima su dodijeljena sredstva, u uži krug ušli Davorka Tumpić s projektom označavanja ovčjeg sira "Ovce autorice"; Miroslav Stanišić koji je predstavio držač za fiskalne račune, kreditne kartice i novac te Gracijela Putina s dječjim bankomatom.

Osim što će ova sredstva pomoći poduzetnicima da ostvare svoju poslovnu ideju, cilj je i odaslati poruku da su inovacije ključne za održivi razvoj gospodarstva i otvaranje radnih mjesta. Alen Damijanić, županijski pročelnik za gospodarstvo, rekao je da već ima zainteresiranih za ove inovacije, te najavio da će Županija, putem Saveza inovatora IŽ-a, i ubuduće pratiti ove projekte. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter