Obrtništvo kao samozapošljavanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjsko udruženje obrtnika organiziralo je okrugli stol na kojem su celnike jedinica lokalne samouprave Rovinjštine upoznali s problemima i ogranicenjima s kojima se susrecu u svom poslovanju. Predsjednik udruženja Gracijano Svic istaknuo je da na Rovinjštini u devet strukovnih sekcija trenutno djeluje 1.055 obrta, od cega u Rovinju 850, Žminju 90, Kanfanaru 80 i Balama 35.

Dopredsjednik udruge Enrico Cernecca istaknuo je da je u prošloj godini dobit obrtnika pala za 15 posto. Stoga ce od Hrvatske obrtnicke komore zatražiti da se smanje njihova davanja te da se najamnina za poslovne prostore placa po dohotku, a ne samo kvadraturi, što je moguce jer su obrtnici u sustavu PDV-a.

Dogovaranje s jedinicama lokalne samouprave je nužnost, istaknuto je na okruglom stolu. Obrti su, naime, "ventil" za samozapošljavanje, posebno potreban u sadašnjoj gospodarskoj krizi. Trebalo bi rasteretiti obrte koji nestaju, kao što su razni servisi, postolari, kovaci ili filigranari. Ribari, kojih je iz godine u godinu sve manje, traže da ih se barem oslobodi placanja taksi na tvrtku. Predsjednik njihovog ceha Riccardo Paliaga veli da je apsurdno da ribari s camcima od pet metara placaju porez na tvrtku.

U zadnje vrijeme najviše su napredovali poljoprivrednici, narocito otkad su dobili na obradu državno poljoprivredno zemljište i premije za ulaganja u nove nasade. Jedini je problem što su cijene zakupa zemljišta u Istri vece nego u drugim županijama. Velike su i neiskorištene mogucnosti za razvoj stocarstva i proizvodnju mesa, za što bi trebalo olabaviti regulativu za podizanje farmi na poljima.

Svic je zakljucio da proizvodnja i prerada hrane te njeno plasiranje kroz turizam moraju biti prioriteti daljnjeg razvoja. Stoga predstoji brendiranje autohtonih proizvoda, koji ce tako lakše naci put do kupaca, te istaknuo da uvezenu hranu moramo zamijeniti onom proizvedenom u nas.

Gradonacelnik Rovinja Giovanni Sponza rekao je da mnogi od zahtjeva nisu u nadležnosti Grada, ali vecina ce ih se razmotriti. Nacelnik Bala Edi Pastrovicchio upoznao je obrtnike da je usvojen plan servisne zone te da je u njoj Opcina od države dobila tri hektara zemljišta. Sada predstoji infrastrukturno opremanje pa su moguca ulaganja. Podsjetio je da je Opcina u dva natjecaja podijelila najveci dio državnog poljoprivrednog zemljišta, cime je dala zamah razvoju poljoprivrede.

Žminjski nacelnik Aldo Bancic rekao je da na podrucju njegove opcine djeluje 90 obrta, s kojima vlast dobro suraduje. Podsjetio je da se Opcina zadužila za investicije, ali dugovi su ostali na njenoj tvrtki pa proracun sada likvidan. Njegov kolega iz Kanfanara Sandro Jurman kazao je da je 80 obrta na teritoriju te opcine velik broj. Istaknuo je da je u tijeku izmjena prostornog plana, cime ce se omoguciti gradnja poslovnih prostora za poljoprivrednike na poljima.

Predsjednik HOK-a Istre Aldo Ukanovic veli da je suradnja rovinjskog udruženja s jedinicama lokalne samouprave primjerna i vjerojatno najbolja u Istri. Podsjetio je da je u cetiri godine broj zaposlenih kod obrtnika pao s 23 na 18 tisuca. Brojni obrtnici su zbog krize otkazali obrte pa sada vecinom rade na crno i nelojalno konkuriraju onima koji placaju porez. Stoga je pozvao na zajednicko ulaganje napora da se obrtništvo održi.


Podijeli: Facebook Twiter