Obrtnicku komoru treba reorganizirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sadašnji sustav udruživanja u obrtnicke komore po sili zakona potpuno je nefunkcionalan i treba ga hitno reorganizirati, poruka je koju su s konferencije za novinare odaslali obrtnici Aldo Ukanovic i Adrijano Kiršic.

Ukanovic je obrtnik s respektabilnim iskustvom: posluje duže od cetrdeset godina, odradio je pet mandata predsjednika Obrtnicke komore Istarske županije, obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatske obrtnicke komore i dobitnik je njene prestižne nagrade "Zlatne ruke".

Kiršic ima ambiciju politickim djelovanjem pokrenuti reorganizaciju sustava obrtnickog udruživanja. Smatraju da bi Hrvatskoj najviše odgovarao talijanski model udruživanja.

- U Italiji društva ili u nekim slucajevima zadruge vode obrtnika od pocetka do kraja, pružaju mu potpuni servis oko svih administrativnih pitanja, a po potrebi ga i usmjeravaju u odgovarajuci tržišni segment. Clanstvo je dobrovoljno i temelji se na dohodovnim odnosima. Kada bi obrtnici kod nas djelovali u takvim uvjetima, tvrdim da ne bi bilo blokada kakvih imamo sada, kaže Ukanovic.

- Namjeravam medu istarskim obrtnicima provesti anketu o tome bi li placali komorski doprinos da ne moraju. Uvjeren sam da ce 95 posto odgovoriti da ne bi i da ne žele biti clanovi HOK-a, kaže Kiršic.

Ukanovic i Kiršic isticu da na komorske izbore izlazi najviše pet posto clanstva, a slucaj potpredsjednice županijske komore Loredane Krbavcic, clanice Upravnog odbora, koje je dobitnica nagrade "Zlatne ruke", odraz je potpunog nedostatka komunikacije. Krbavcic je aktivna i zaslužna obrtnica, kažu, ali sporan je nacin na koji je predložena. Naime, sva istarska udruženja obrtnika pozvana su na predlaganje kandidata za nagrade HOK-a, ali se nijedno nije odazvalo, pa je odbor predložilo nju. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter