Obrtnicki sajam u Barbanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 50-ak izlagaca iz gotovo citave Istre od petka nudi svoje proizvode na prvom barbanskom obrtnickom sajmu u sportskoj dvorani opcinske osnovne škole. Medu ostalim, na sajmu je svoje proizvode izložila Tamara Kalcic, vlasnica obrta Atilia iz Pule. Rijec je o suvenirima punjenim sušenim cvijetom lavande. Njen proizvod nastao je na ideji ponude pravog istarskog suvenira turistima.

- Ukupan promet je nešto slabiji no lani, ali ne pretjerano, rekla je Kalcic.

Gordana Gašperov Bile iz obrta Bilini dolazi iz Bicica kod Barbana. Ona i suprug Sergio, veli, s proizvodnjom vina startali su baš u godini recesije.

- Otvorili smo prvi vinski podrum na podrucju opcine i dobili smo prvu vinsku cestu zahvaljujuci srebrnoj medalji na ovogodišnjoj Vinistri. Imamo malvaziju i kupažu merlota i terana. Suprug Sergio je enolog i u poslu vec petnaestak godina. U doba recesije nadam se, prevladat ce kvaliteta, jer tržište je zasiceno vinima, rekla je Gašperov Bile.

Suzana Camlic vlasnica je tvrtke Zameli iz Barbana koja je izložila zaštitnu radnu odjecu i obucu, ali i hranu za kucne ljubimce i domace životinje. Zameli nudi sve što je potrebno za poljoprivredu, roba je sezonska pa sad najviše ima repromaterijala za berbu grožda. Prvi barbanski sajam posjetili su i istarski inovatori, Marcelo Maric i Zoran Crnja koji su predstavili uredaj za odvikavanje od pušenja i uredaj za visokofrekventnu elektromagnetsku terapiju.

Tu je i štand pulske tvrtke Tekop Nova koja je izložila vlastitu zaštitnu radnu odjecu, ali i lutke u istarskoj narodnoj nošnji. Kako je rekla voditeljica proizvodnje Berina Mujkic, dobili su i prvu narudžbu narodnih nošnji za opcinu Barban.

Antonio Osip iz Draguzeti zastupnik je talijanske tvrtke GPS easy boat i predstavio je aluminijsku barku na sklapanje. Denis Licul vlasnik obrta Želizar iz Želiski isložio je proizvode od inoxa 316. "Za sada recesije još nema, a kad ce i hoce li je biti, vidjet cemo", rekao je Licul.

Elvis Bacac vlasnik je obrta EL & SA - plast iz Marišca kod Picna. Mladi poduzetnik u posao je krenuo sam prije osam godina, ima pogon u Tupljaku, a na sajmu je uz ostalo izložio alu i pvc stolariju, aluminijske ograde, garažna segmentna vrata.

- Narudžbi ima, recesija za sada ne utjece na posao, rekao je Bacac.

Eduard Žufic na sajam je stigao iz Laginji kod Žminja i predstavio je svoj stolarski obrt Bezak. Ni za njega recesije nema jer za stolariju, stepeništa, kuhinje i ugradbene ormare ili klupe od hrastovine vlada velik interes.

- Bitna je reklama u vidu izlaganja po sajmovima. Ljudi tako saznaju za nas i vide naše proizvode. Tako se sklapaju poslovni kontakti, rekao je Žufic.

Obrt Frutko u vlasništvu obitelji Hrelja iz Pule na sajmu je izložio devet vrsta raznih džemova. Najzanimljiviji su bili oni od smokve, ali i smokvenjaci koje se moglo kušati. Barbanski sajam traje do nedjelje.


Podijeli: Facebook Twiter