Obrtnički sajam: Prodaje se, kupuje, degustira

Vlasnici obrta Modis iz Potpićna (N. LAZAREVIĆ)
Vlasnici obrta Modis iz Potpićna (N. LAZAREVIĆ)

Drugog dana 16. obrtničkog sajma koji se do nedjelje održava na Karolini prodavalo se, kupovalo, degustiralo i, kako su nam izlagači rekli, sklapalo nove poslove. Na jednom smo štandu porazgovarali s Rozanom Mihovilović Perc iz proizvodnog obrta Mist Art iz Pule koji nudi unikatne hand made proizvode od maslinovog drva.

- Počeli smo prije pet godina s nakitom, a onda proizvodnju polako proširili na poslovne poklone te primjerice ručne satove od maslinovog drva, veli nam Mihovilović Perc. Dodaje da se njihovi proizvodi za sada mogu kupiti putem web shopa i u nekim galerijama. Ove su godine, kako nam je rekla, prvi put na sajmu i više očekuju promociju nego prodaju.

Alida Vadanjel iz Pazina na sajam je donijela svoje domaće kolače. Kako veli, ljudi na sajmu vole degustirati slastice, a mnogi ih i zapamte te poslije kupe.

Obrt za proizvodnju proizvoda od drva Modis iz Potpićna na sajmu se prezentira već desetak godina. Kako nam je rekao njegov vlasnik Robert Smoković, obrt su otvorili 1984. godine. U početku su proizvodili lajsne, podnice, a glavni im je proizvod bio brodski pod.

- Kako su se trendovi mijenjali, tako smo se i mi morali prilagoditi pa smo tako umjesto brodskog poda počeli proizvoditi štokove za vrata. Tada smo shvatili da i sami možemo te počeli proizvoditi vrata, koja su sada naš glavni proizvod, uz sportski program, veli nam Smoković.

Na sajmu je prvi put bila vlasnica restorana Klas iz Koprivnice Mirjana Šeb Čižmešija, koja je došla prezentirati zelenu tjesteninu i kolače, sve uz dodatke koprive.

Sajam je privukao i brojne posjetitelje iz cijele Istre i šire. Tako smo porazgovarali s bračnim parom Juras, Zdravkom i Anđom, koji su došli iz Rapca. "Svake godine dođemo, volimo vidjeti što se novoga nudi, probali smo kolače, razgledali što nude OPG-i i jako lijepo proveli prijepodne", rekli su nam. Sreli smo i frizerku Claudiju Sarić Seifert iz Rovinja, koja je došla vidjeti što obrtnici nude novoga. "Veseli me što sam vidjela domaću trikotažu, a posebno mi se sviđaju brojni ekološki i zdravi proizvodi", rekla nam je.

Sajam je otvoren od deset do 20 sati, a ulaz je besplatan. Sutra će se održati promocija Nacionalnog dana ranog otkrivanja raka debelog crijeva, prezentirat će se ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije te obrtnici iz Osijeka. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter