Obrtnička komora pomoći će Francu Žirovniku

Franc Žirovnik (Manuel ANGELINI)
Franc Žirovnik (Manuel ANGELINI)

Nakon napisa u Glasu Istre o problemima s kojima se susreće 76-godišnji pulski obrtnik Franc Žirovnik, koji zbog dugovanja državi ne može u zasluženu mirovinu, u Obrtničkoj komori Istarske županije stavili su mu sve svoje resurse na raspolaganje da bi riješili njegov problem.

Predsjednik Komore Mario Paliska izjavio nam je da je rješenje tog problema trenutno jedan od njihovih prioriteta, a Žirovnik je već danas bio na razgovoru kod pravnice komore Snežane Klarić. Rekao nam je da ga je Klarić informirala da je zakonom predviđena mogućnost da mu se briše dug prema državi, pa bi mogao zatvoriti obrt i konačno dobiti zasluženu mirovinu.

U Komori nam nisu htjeli otkriti što namjeravaju poduzeti da bi pomogli jednom od prvih pulskih obrtnika koji je u vode privatnog poduzetništva i proizvodnju krenuo davne 1971. Doznajemo tek da će proučiti svu dokumentaciju i na sve načine tražiti rješenja da mu izađu ususret, pa i razgovarati s pročelnicom Porezne uprave kako bi razmotrili u kojoj mu mjeri država može pomoći.

Žirovnik ne uspijeva podmiriti račune za poreze, doprinose i ostala davanja državi koji debelo premašuju iznos njegovih prihoda. Pored toga, zatezne kamate zbog neplaćenog nerealnog duga stvorile su od njega dužničkog roba i u 76. godini života ne vidi načina kako da se iz toga izvuče. Zbog duga od 104 tisuće kuna prema Poreznoj upravi sada mu prijeti i gubitak obiteljske kuće jer je za 27. rujna na Općinskom sudu u Puli najavljena dražba na kojoj će sud prodavati za milijun kuna pola obiteljske kuće u kojoj živi s obitelji.

Žirovnik je najveće priznanje za svoj rad dobio 2001. na smotri u Bruxellesu kada je osvojio zlatnu medalju za inovativni proizvod, a ove je godine od Saveza sportova Istarske županije dobio priznanje za životno djelo za svoj obol stolnom tenisu. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter