Obrtnicima jeftinija struja - godišnje uštede do 1.800 kn

(Ilustracija/Arhiva)
(Ilustracija/Arhiva)

Ukupno dvadeset područnih županijskih Obrtničkih komora, među kojima i predstavnici Obrtničke komore Istarske županije potpisali su jučer s HEP Opskrbom pojedinačne sporazume na temelju kojih će obrtnicima na području cijele Hrvatske biti osigurana niža cijena električne energije. Ovim sporazumom obrtnici će imati moguće uštede od 520 do 1.800 kuna godišnje, a ugovor je potpisan na dvije godine.

- Iznimno sam zadovoljna što se HEP Opskrba uključila u projekt Zajedničke nabave - HOK ZNA i dobila priliku pružiti obrtnicima povoljnije uvjete opskrbe električnom energijom na području cijele Hrvatske, izjavila je direktorica HEP Opskrbe Tina Jakaša i istaknula kako se ovime potiču rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, budući da niži računi sigurno olakšavaju poslovanje obrtnicima.

Ovom suradnjom, dodala je, dokazuje se da HEP Opskrba, osim dobrih ponuda za velike kupce, ima i tržišno najpovoljnije uvjete za male i srednje poduzetnike čime im dodatno pomaže da budu konkurentni. Naime, sporazumi su potpisani temeljem generalnog sporazuma Hrvatske obrtničke komore (HOK) s HEP Opskrbom s kraja prošle godine, u sklopu projekta Zajednička nabava - HOK Zna, kojim je osigurana pravna podloga za povoljnije uvjete opskrbe električnom energijom za sve članove HOK-a.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je istaknuo da će sporazum omogućiti obrtnicima da uz nižu cijenu energenata, ostvare veću dobit u svojim obrtima. Naglasio je da su povoljnije cijene energenata važan čimbenik za održavanje konkurentnosti na tržištu, dodajući kako je namjera kroz projekt HOK Zna omogućiti članstvu kvalitetnije i povoljnije poslovanje te osigurati poticajno poduzetničko okruženje.

Sporazum je jučer potpisao i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska koji je naglasio da sama ušteda ovisi o visini i načinu potrošnje svakog obrtnika, najavivši pritom i sličan sporazum koji će komore potpisati s INA-om, a koji bi također trebao rezultirati značajnim uštedama pri korištenju nafte i benzina.

- U Istri imamo 7.300 obrtnika i ovo je zasigurno jedan veliki iskorak u pomoći obrtništvu. Kada uzmemo u obzir komorski doprinos i da su davanja oko 600 kuna godišnje, samim time što će uštedjeti na električnoj energiji, obrtnici će moći platiti komorski doprinos, kazao je Paliska, najavivši da u Istri kroz mjesec dana Obrtnička komora planira potpisati još dvadesetak sličnih ugovora. Kako je najavio, ugovori će se potpisivati s nekim poslovnim bankama, također radi većih ušteda.

- Konkretno, planiramo sklopiti sporazume s Istarskom kreditnom bankom, Erste bankom, jednom osiguravajućom kućom, distributerom plina, dvjema poliklinikama i jednim odvjetničkim uredom iz Slovenije koji će istarske obrtnike zastupati u Sloveniji u predmetima potraživanja, istaknuo je Paliska. Naglasio je da će uštede ovisiti o veličini obrta, pa bi primjerice oni "veliki" kada je riječ o gorivu, struju i plinu mogli mjesečno uštedjeti između tisuću do tri tisuće kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter