Obrtnicima 379 milijuna kuna kredita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko tisucu poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj dobit ce do ljeta ove godine 376 milijuna kuna poticaja za svoj razvoj u sklopu projekta "Poduzetnicki impuls 2012.", koji je pripremilo Ministarstvo poduzetništva i obrta na celu s ministrom Gordanom Marasom. Taj projekt pocinje u travnju, a izvest ce se u iducih stotinjak dana, najavio je Maras na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

- Mali i srednji poduzetnici te obrtnici dobivat ce kredite uz kamate od jedan do tri posto, s pocekom od nekoliko godina, što su najpovoljniji uvjeti na hrvatskom tržištu. Vjerujem da ce poduzetništvo vec za tri godine taj uloženi novac vratiti kroz povecanje investicija, prihoda i zapošljavanja, što ce povecati i prihode proracuna, procijenio je Maras koji samo od tog programa ocekuje oko 5.000 novih radnih mjesta.

Jedan od najvecih problema su administrativne prepreke za ulagace, pa je ministar najavio skracenje postupka za otvaranje poduzeca.

- Obrt se vec danas može otvoriti za samo dva dana. No, radimo na tome da se i poduzece može registrirati za samo sedam dana. Želimo to ostvariti u iducu godinu-dvije, kada cemo zakonodavstvo morati prilagoditi tom cilju, najavio je Maras.

"Poduzetnicki impuls" davat ce potpore na šest programskih podrucja. Za konkurentno poduzetništvo namijenjeno je 116 milijuna kuna, za financiranje kamata i jamstava više od 113 milijuna, za obrazovanje oko 18, za poduzetnicke zone 56, za EU programe i projekte više od 13, za institucionalnu potporu gotovo 10 milijuna, kao i 52 milijuna kuna za ostale projekte.

- Poduzetnici i obrtnici lakše ce dobiti jeftine kredite zato što ce HBOR preuzeti rizik do visine od 40 posto njihova iznosa. Idemo i korak dalje, pa ce Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG) subvencionirati kamate na kredite, za što je prevideno 1,5 milijarda kuna, najavio je Maras.

HAMAG ce, kaže, ubuduce davati ne samo jamstva, nego ce investitore povezivati s bankama i lokalnom samoupravom. (B. PODGORNIK/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter