Obrtnici žele omekšati granicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obrtnici hrvatskog i slovenskog dijela Istre vrlo su otvoreni za suradnju, pokazao je prvi službeni susret Obrtnicke komore Istarske županije te podrucnih obrtnickih komora Kopra i Izole, održan u utorak u Buzetu.

Nekoc povezani kroz obrtnicke zadruge poput Galeba ili Prevoznika - slovenski obrtnici radili su u Istri a hrvatski u Sloveniji, u Novom Mestu i Radovljici - sada ponovo traže putove suradnje.

"Obrtnici bi trebali omekšati granicu i dokazati politicarima da mogu imati protok robe i kapitala kao što su nekada imali. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju morat cemo se bolje organizirati, bilo na nivou prijevoznika, gradevinara ili ugostitelja i zajednickim nastupom konkurirati na europskom tržištu", istaknuo je predsjednik Obrtnicke komore Istarske županije Aldo Ukanovic.

Predsjednik Obmocne obrtne zbornice Kopar Vladimir Ražman, Istru vidi kao jedinstvenu robnu marku. "Imamo potencijala da postanemo prepoznatljivi kao Toskana. Velika je to šansa jer se tu mogu naci svi obrtnici", rekao je Ražman.

U hrvatskom dijelu Istre je oko 8.500 obrtnika, a zajedno s njihovim radnicima ih je oko 18.000, dok je u slovenskom primorju oko 2.850 obrtnika, zajedno s radnicima ih je oko 7.500. Prve susjede muce isti problemi: osim 30 postotnog pada prometa i recesije kljucni problem je nelikvidnost i financijska nedisciplina. U Sloveniji velika poduzeca ne placaju malima. U hrvatskom dijelu Istre veliki je broj obrtnika blokiran, oko 25 posto, i ne može podmirivati svoje obveze.


Podijeli: Facebook Twiter