Obrtnici su lijek za recesiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Karolini je svecano otvoren 12. obrtnicki sajam Istre, cetverodnevna manifestacija proizvodnog obrtništva na kojoj ove godine sudjeluje 187 izlagaca. Sajam su otvorili predstavnici organizatora - Istarske županije, Grada Pule, Obrtnicke komore Istarske županije, Hrvatske obrtnicke komore i Hrvatske gospodarske komore, kao i pokrovitelja, Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva. Najcešca je tema pozdravnih govora bila recesija pa je istaknuto da su upravo obrtnici pokretaci razvoja koji mogu izvuci gospodarstvo iz krize. Na manifestaciji se prezentiraju razliciti proizvodi, primjerice prehrambeni artikli, suveniri, umjetnicki obrti, ali i plovila, namještaj i metalni proizvodi.

Nakon svecanosti, sporazume o suradnji potpisali su Udruženje obrtnika Porec s Udruženjem trgovaca grada Zagreba te Obrtnicke komore Istarske i Viroviticko-podravske županije. Na štandu komore predsjednica Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetic promovirala je katalog kvalitetnih proizvoda istarskog podneblja pod nazivom "Vrijedne ruke…" u kojem je zastupljeno 150 proizvodaca.

- Ovo je nulti primjerak kataloga jer smo hodajuci terenom i prateci rad naših clanica, zatim udruga proizvodaca i umjetnika, dakle svih ljudi koji imaju potencijala, ocijenili da oni nigdje nisu okupljeni na jednom mjestu. Stoga želimo dati priliku svakom pojedincu, koji nije u strucnoj asocijaciji, da se prezentira. Širok je krug kreativaca, cesto zatajenih sposobnosti i zato smo krenuli s kriterijem objedinjavanja svih njih i svi imaju mogucnost uci u projekt. No, svi oni moci ce biti predstavljeni i na portalu koji ce uspostaviti Hrvatska gospodarska komora, što bi zapravo bio cjelogodišnji virtualni sajam, rekla je Jaklin Majetic. Istaknula je da putem podataka iz kataloga svatko može doci do proizvodaca, a oni mogu biti prepoznatljivi.

- Tako bi došlo do povezivanja i do vece kolicine istovrsnih proizvoda, da proizvodaci budu prepoznatljiva snaga jer ovako mali nisu spremni da budu izvozna ponuda. Kroz taj portal svi ce imati priliku koristiti pomoc svih raspoloživih institucija, dobiti potporu za svoju kreativnost i u vizualnom izgledu. Bogatstvo proizvoda koje ce biti na portalu iznenadit ce sve nas jer nam tiskani format zapravo nije cilj, nego portal koji ce se dnevno ažurirati. Ovaj projekt ne pripada samo HGK-u nego svima, zakljucila je Jaklin Majetic. Dodala je da ce se proizvodaci promovirati putem portala www.hgk.hr.


Podijeli: Facebook Twiter