Obrtnici protiv prodaje cigareta maloljetnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće ugostitelja i trgovaca primit će ovih dana brošuru s motom "Činim dobro, ne prodajem cigarete maloljetnicima" te  naljepnicu s istom porukom koju bi u svojim prostorima trebali istaknuti na vidljivo mjesto.

Kampanju protiv prodaje cigareta maloljetnicima osmislila je Hrvatska obrtnička komora (HOK) zbog činjenice da se zakonske odredbe o zabrani prodaje duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina u praksi gotovo uopće ne primjenjuju. Plakati, brošure i naljepnice već su distribuirani na 4.200 mjesta u Hrvatskoj.

Kazne za kršenje Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kreću se i do 150.000 kuna, no trgovci i ugostitelji unatoč tome nesmetano prodaju cigarete maloljetnicima. Čak 75 posto učenika sedmog i osmog razreda osnovne škole te 91 posto srednjoškolaca u anketama se izjasnilo da su im cigarete na prodajnim mjestima lako dostupne.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, koje se zalaže za jačanje nadzora nad duhanom, u Hrvatskoj je svaka treća odrasla osoba pušač, a u dobi od 15 godina cigarete svakodnevno konzumira 31 posto dječaka i 27 posto djevojčica. Čak 30 posto dječaka i 16 posto djevojčica zapali prvu cigaretu prije desete godine.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je 15 posto svih smrti od bolesti srca i krvnih žila te 30 posto smrti od zloćudnih bolesti vezano uz pušenje, a osobe koje pasivno puše izložene su 25 posto većem riziku od smrti zbog koronarnih bolesti te 35 posto većem riziku da umru od raka pluća ili bronha. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)

Inspekcije i nadzori

Državni je inspektorat u 2011. godini obavio oko 60.000 nadzora nad provedbom zabrane prodaje duhana i alkoholnih pića u trgovinama i ugostiteljskim objektima i utvrdio oko 1.000 prekršaja, a od toga se 200-tinjak odnosilo na nepoštivanje zabrane prodaje cigareta maloljetnicima. Četrdesetak je trgovaca dobilo zabranu obavljanja djelatnosti, 33 rješenje o zabrani prodaje duhanskih proizvoda, a njih 67 nalog da u poslovnom prostoru istaknu zabranu prodaje cigareta i alkoholnih pića maloljetnicima. U 16 slučajeva poslovni je prostor bio zapečaćen. Prekršitelji su na račun kazni u državni proračun uplatili ukupno 577.500 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter