Obrtnici na nemilosrdnom tržištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic posjetio je u nedjelju prijepodne 13. obrtnicki sajam Istre u Puli te obišao gotovo sve izlagace. Pritom je dobio i mnoštvo poklona, a prvi je dobio od Slovenaca, tocnije od Obmocno obrtno podjetniške zbornice iz slovenske Radovljice, a zadnji poklon dali su mu organizatori sajma, predstavnici obrtnicke i gospodarske komore, i to, primjereno glazbeniku, istarske roženice.

Nakon polusatnog obilaska i prije prve jutarnje kavice obratio se i novinarima. Na upit kako komentira stanje u obrtništvu koje je kriza ponajprije pogodila i u kojem je, samo u Istri, zatvoreno cak pet tisuca radnih mjesta, predsjednik Josipovic je odgovorio da je i sam cuo podatak da se dnevno zatvara jedan obrt.

- Cuo sam da ima puno problema u obrtništvu, ali su mi rekli da ima i onih koji jako dobro rade. Dakle, može se. No, onim obrtima, posebno tradicijskim, koji zbog poteškoca na tržištu teško opstaju treba pomoci poreznim olakšicama, kroz komore koji su vrlo važan faktor, koje trebaju, a to i cine, plasirati te proizvode na sajmovima i vidjeti gdje se može zajedno na tržište. Tržište je danas sve nemilosrdnije i obrtnici trebaju naci nacina da se na njemu probiju, odgovorio je Josipovic.



Na upit da prokomentira ocjenu Svjetske banke prema kojoj je u istocnoj Europi i srednjoj Aziji samo Kirgistan iza nas, rekao je da to nije nikoga baš iznenadilo.

- Unatoc proklamiranim reformama, rezultata, na žalost, još nema... Vrijeme je da se vrlo odlucno krene u reforme i da se potakne u prvom redu proizvodnja, posebno ona koja je za izvoz, odgovorio je predsjednik.

U konacnici je zamoljen da kaže bi li se Vlada RH trebala ispricati jer sve više afera vodi upravo do Vlade.

- To je pitanje odredenog pristupa kriminalnim aktivnostima. Ja nisam zagovornik kolektivne krivnje i mislim da svatko osobno treba odgovarati za ono što je napravio, zakljucio je predsjednik.

Poslijepodne ce Josipovic prisustvovati otvorenju Sajma tartufa u Livadama te potom u Žminju svecanoj sjednici prigodom dana opcine.


Podijeli: Facebook Twiter