Obrtnici bi kupili, ali Labin prostore ne prodaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Labina Tulio Demetlika porucio je na prošlotjednoj sjednici Skupštine lokalnog Udruženja obrtnika da ce se prvi usprotiviti prodaji gradskih poslovnih prostora na atraktivnijim lokacijama poput Trga labinskih rudara ili rabacke rive.

Na to ga je ponukao zahtjev skupštinarke Nataše Filipovic koja je - pozivajuci se na nedavno zaživjeli Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora - predložila osnivanje peteroclane komisije u udruženju za pregovore s gradskom upravom o nacinu prodaje kvadrata obrtnicima.

- Svima je u interesu da otkupe poslovne prostore i tako osiguraju egzistenciju, kazala je Filipovic i objasnila da bi komisiju cinili predstavnici razlicitih struka te predsjednik udruženja Valter Karlovic.

Demetlika je, medutim, jasno dao do znanja da se lokalna samouprava nece odreci najamnina od najunosnijih prostora koje jamce stalno punjenje gradskog proracuna.

- S jedne strane moramo odgovorno upravljati imovinom, a s druge poticati razvoj gospodarstva, obrtništva i otvaranje radnih mjesta. Potonje cinimo povoljnijim najmovima u natjecajima za poslovne prostore, smanjenjem cijena zemljišta u poslovnoj zoni Vinež, oslobadanjem komunalnog doprinosa te drugih davanja za ulagace.

Prodaja poslovnih prostora za nas je zadnja opcija jer znaci gubitak dugorocnih prihoda. Ipak, o tome u konacnici necu odlucivati ja, kazao je gradonacelnik.

Prema zakonu, koji je na snazi od 15. studenoga, predstavnicka tijela gradova i opcina moraju do 15. veljace 2012. odlukama pobliže urediti kupoprodaju poslovnih prostora.

Zakon propisuje da gradovi i opcine mogu sadašnjem zakupniku (s ugovorom za odredeni prostor u kojem djelatnost obavlja neprekidno najmanje pet godina) i sadašnjem korisniku (bez ugovora, ali uz spomenuti vremenski uvjet) prodati poslovne kvadrate.

Uvjet je i da ovi nemaju dugovanja prema lokalnoj samoupravi ni državnom proracunu, zaposlenicima i dobavljacima.

- Obrtnici sve vrijeme putem svojih udruženja traže da im se omoguci kupnja pa se taj zahtjev sada napokon pretvorio u zakon. On ne obavezuje gradove i opcine na prodaju, ali štiti trenutnog zakupca prostora osiguravajuci mu pravo prvenstva prvokupa, napominje prvi covjek labinskih obrtnika Karlovic.

- Udruženje obrtnika od Grada eventualno može tražiti popis prostora koje kani prodavati, ako uopce ima takvih, a predložena komisija nema smisla. Svaki obrtnik može ponaosob uputiti zahtjev za kupnju prostora i o tome s lokalnom samoupravom pregovarati samostalno ili preko udruženja, dodaje.

Karlovica nije iznenadila Demetlikina kategoricna tvrdnja jer gradska uprava, kako istice, zadnjih godina ponavlja da nije zainteresirana za prodaju poslovnih prostora. To, napominje, nije labinska posebnost - neuslišanima ostaju iste molbe kolega u drugim sredinama.

Podsjeca i na ranije izražene bojazni gradonacelnika - da su obrtnici zainteresirani za kupnju prostora po povoljnijim uvjetima s ciljem kasnije preprodaje ili davanja u podnajam po višim cijenama. Svježi zakon, medutim, to onemogucava: propisano je da zakupac koji kupi prostor mora u narednih deset godina u njemu obavljati djelatnost i ne smije ga na bilo koji nacin otuditi jer ga u tom slucaju grad ili opcina imaju pravo "vratiti" po cijeni po kojoj je prodan.


Obrtnicima besplatni štandovi na Crcu

Grad Labin tijekom božicno-novogodišnjih blagdana omogucava ovdašnjim obrtnicima besplatno korištenje površina na Titovom trgu te osigurava štandove. Crc se želi oživjeti prodajom domacih i autohtonih proizvoda, ugostiteljstvom i starim zanatima, organizacijom izložbi. Prijave se primaju u uredu Strucne službe Grada.

Teško bez postolara i kljucara

Gradonacelnik Demetlika i ranije je izjavljivao da su zbog straha od gubitka nekih obrtnika koji ne bi opstali u tržišnim uvjetima - poput postolara, kljucara, keramicara i proizvodaca autohtonih proizvoda - ove svrstali u deficitarna zanimanja. "Za njih moramo cuvati poslovne prostore, baš kao i one namijenjene ateljeima, galerijama", istice prvi covjek Labina.


Podijeli: Facebook Twiter