Obrazovanju i znanosti iz EU fondova 143,2 mil. eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više stotina različitih projekata teških ukupno 143,2 milijuna eura povučeno je dosad iz fondova Europske unije u području znanosti i obrazovanja. Zahvaljujući našem ulasku u EU, financijski poticaj dobio je sustav visokog obrazovanja, znanosti i inovacija, a dio novca utrošen je na modernizaciju kurikuluma, usavršavanje nastavnika, projekte usmjerene usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada.

Polovina tog novca, ukupno 73 milijuna eura kroz 160 projekata, povučena je iz Europskog socijalnog fonda, čiji je portfelj namijenjen osposobljavanju europske radne snage za lakše zapošljavanje i suočavanje s novim zahtjevima tržišta rada.

Za oko 10 posto porastao je, iako je i dalje prilično skroman, broj studenata i profesora koji su dio studija ili usavršavanja proveli u nekoj od drugih europskih država. Ove akademske godine u okviru Erasmusa bilo ih je ukupno 1.577.

Obrazovni sustav koji odgovara na potrebe poslodavaca jedan je od europskih prioriteta, a sastoji se od usklađivanja kompetencija za pojedina zanimanja i kvalifikacija potrebnih na regionalnim tržištima rada. Hrvatska se time počela baviti tek odnedavno.

Hrvatski kvalifikacijski okvir, podržan kroz IPA program i sredstva Europskog socijalnog fonda, revidirat će studijske programe i izraditi standarde kvalifikacija u području visokog obrazovanja, a bit će i podrška razvoju novih strukovnih kurikuluma. Upisna politika dosad je slabo pratila zahtjeve tržišta rada, a novo Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala na temelju procjena sektorskih vijeća o trendovima i regionalnim potrebama na tržištu rada utjecat će na planiranje upisnih kvota i smjerova.

To bi trebalo olakšati zapošljavanje i mobilnost radnika, jer će se osim klasične kvalifikacije izdavati i djelomične kvalifikacije kao skup određenih kompetencija. Ovo će područje, najavljuju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, biti jedno od prioritetnih i u procesu programiranja za strukturne fondove u razdoblju od 2014.-2020. godine.

Projekti novih strukovnih kurikuluma te lakše integracije osoba s invaliditetom, Roma i drugih nacionalnih manjina i drugih kategorija u obrazovni sustav dobili su dosad iz EU fondova ukupno 12,5 milijuna eura, a još toliko očekuje se od novog natječaja.

Ukupno 4,4 milijuna eura uloženo je u 30 projekata modernizacije školskih kurikuluma u strukovnim školama, a osim inovativne nastave, pojačano je i stručno usavršavanje nastavnika. Oko milijun eura utrošeno je na podizanje kvalitete stručnog usavršavanja nastavnika i izradu strategije usavršavanja za razdoblje 2014.-2020.

Ministarstvo je dosad objavilo natječaj za osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u vrijednosti od četiri milijuna eura, te natječaj za drugu fazu modernizacije strukovnih kurikuluma od šest milijuna eura. Tijekom 2014. godine objavit će se, najavljuju iz MZOS-a, još pet natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava u području visokog obrazovanja, istraživanja i razvoja, obrazovanja odraslih, općeg obrazovanja te socijalnog uključivanja romske nacionalne manjine u redoviti obrazovni sustav, ukupne vrijednosti oko 21,5 milijuna eura. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter