Obrazovanjem protiv siromaštva i isključenosti

Patricia Smoljan i Patrizia Bosich (M. MIJOŠEK)
Patricia Smoljan i Patrizia Bosich (M. MIJOŠEK)

Pod motom "Pravo na obrazovanje-obrazovanjem protiv siromaštva i isključenosti", u porečkoj dvorani Žatika danas će se održati 2. susret ljudskih prava u Istri koji se organizira u sklopu županijskog projekta "Do the right(s) thing. Događaj na kojem se očekuje sudjelovanje oko 1.500 istarskih srednjoškolaca, njihovih profesora i nastavnika, jučer su najavile županijska pročelnica za međunarodnu suradnju Patrizia Bosich i pročelnica za obrazovanje Patricia Smoljan.

Promicanje i jačanje ljudskih prava

- U kontekstu aktualnih događanja na Bliskom istoku, migrantske krize i terorističkih napada, smatram da smo u potpunosti ovogodišnjom temom pogodili bit, odnosno potrebu daljnjeg promicanja i jačanja poštivanja ljudskih prava i tolerancije među mladima, koji će u konačnici graditi Europu budućnosti, naglasila je Bosich, najavivši niz zanimljivih predavanja i tematskih prezentacija koja će se održati u sklopu današnjeg susreta.

Među ostalim, kako je navala, bit će predstavljen županijski projekt Mozaik namijenjen školovanju bez diskriminacije, kao i projekt integracije romske djece u obrazovni susret. O obrazovanju kao sredstvu za borbu protiv siromaštva i isključenosti, govoriti će predstavnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Jagoda Novak, dok će predavanje o obrazovanju kao temeljnom ljudskom pravu, održati znanstvena novakinja Odsjeka za pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Ana Širanović.

U Istri novi pomoćnici u nastavi

U sklopu susreta ljudskih prava, predstaviti će se i edukativno - informativni projekt pulskih gimnazijalaca kojeg provode s Pulskom filmskom tvornicom pod nazivom Medionauti, dok će Škola za odgoj i obrazovanje predstaviti aktivnosti učeničke zadruge "Šparooga". O važnosti neformalnog obrazovanja predavanje će održati Korado Korlević, a susret će svojim nastupima obogatiti članovi Društva naša djeca Poreč i članovi školskog benda Talijanske srednje škole Rovinj. O iskustvima s nedavno održanog susreta ljudskih prava u Francuskoj govoriti će učenici TSŠ Leonardo da Vinci iz Buja i pulske Ekonomske škole.

Županijska pročelnica za obrazovanje Patricia Smoljan najavila je da će Županija i ove godine kandidirati projekt za dodjelu bespovratnih sredstva za osiguranje pomoćnima u nastavi, a koje će se dodjeljivati putem Europskog socijalnog fonda. Naime ove će godine na razini cijele Hrvatske na raspolaganju biti oko 60 milijuna kuna, a kako je navela Smoljan, osigurati će se da svi učenici u Istri, dobiju svog asistenta. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter