Obrazovanje ne zadovoljava potrebe tržišta rada

S okruglog stola o zapošljavanju mladih (D. MEMEDOVIĆ)
S okruglog stola o zapošljavanju mladih (D. MEMEDOVIĆ)

Mladi po izlasku s fakulteta nemaju dovoljno praktičnih vještina i znanja koje poslodavci traže, nedostaje im prakse te u njih treba unatoč "friškoj" diplomi uložiti puno dodatnog znanja i vremena kako bi mogli početi samostalno raditi. Stoga je hitno potrebno mijenjati visokoškolsko obrazovanje te mlade osposobiti da budu konkurenti na tržištu rada. Dio je to zaključaka jučerašnjeg Okruglog stola na temu zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, a koji je održan u vijećnici "FET Dr. Mijo Mirković".

Rasprava je organizirana u sklopu projekta Model PZM - Model za Poduzetništvo i Zapošljavanje Mladih koji se provodi od 1. siječnja do 30. rujna ove godine, a provode ga START-UP Udruga za poticanje poduzetništva i zapošljavanja mladih, Udruga Suncokret i Alumni FET iz Pule. Cilj ovog projekta je, kako je rečeno, bio pronaći efikasni model putem kojeg bi se poticalo poduzetništvo i zapošljavanje mladih te im pomoći u stjecanju potrebnih kompetencija. U probnom modelu sudjelovalo je tijekom ovih mjeseci 20 mladih osoba, odabranih putem natječaja, a koji su se tijekom trajanja projekta uključili u razne radionice.

- S obzirom na istraživanje tržišta rada koje smo proveli 2012. godine i činjenicu da su se poslodavci tada žalili na nedostatke formalnog obrazovanja mladih koji, kako su naveli u istraživanju, ne posjeduju specifične vještine i znanja za aktivno uključivanje u procese na tržištu rada, mladima smo u testnom modelu omogućili sudjelovanje na radionicama u kojima su učili kako se predstaviti poslodavcu, kako napisati dobar životopis ali i kako pokrenuti vlastiti biznis. Također, organizirali smo i druženje s uspješnim poduzetnicima koji su im davali savjete iz prve ruke, navela je jučer u uvodnom izlaganju Doris Pajković voditeljica projekta iz Start up-udruge, navodeći poražavajuću činjenicu da mladi u statistici nezaposlenosti sudjeluju s čak 40 posto.

Cinzia Zuban, predstavnica Hrvatske banke za obnovu i razvitak u raspravi je navela da banka ima dvije kreditne linije namijenjene isključivo mladim poduzetnicima-početnicima, no da je kod njih često problem kako predstaviti svoju poslovnu ideju i poslovne planove te realizirati kredit.

Stoga su, navela je, organizirali niz radionica pod nazivom "7 koraka do kredita", a koje je do sada prošlo 45 polaznika. U ime Istarske županije skupu se obratio Alen Damijanić pohvalivši ovakve modele koji iniciraju, kako je naveo, potrebne promjene dok je Nenad Seifert iz Hrvatske udruge poslodavaca naveo da poslodavci traže mladog čovjeka koji je odmah spreman za rad, a trenutni obrazovni sustav to ne nudi.

- Postoji jaz između formalnog obrazovanja i onog što tržište rada traži od mladih ljudi. Poslodavcima je danas bitno da mlada osoba ima znanja i vještine koje im trebaju u nekom poslu, to im je postalo čak bitnije od formalnog obrazovanja odnosno komada papira na kojem piše da su diplomirali, a koji nije jamstvo da su spremni početi s radom. U ime FET-a na to je odgovorio Robert Zenzerović koji je naveo da se promjene, sporo, ali ipak zbivaju, ali se i on složio da fakultetima predstoji izazov većih promjena kako bi uskladili sustav obrazovanja i potrebe tržišta rada. Govoreći o zamjerki poslodavaca da mladi ljudi nemaju dovoljno znanja praktičnog rada naveo je da su za to krivi i oni sami budući da često ne žele uzeti studente na praksu. Na okruglom stolu sudjelovali su i članovi udruge Alumni, Savjeta mladih općine Medulin, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, koja je financijski poduprla ovaj projekt, Unilinea, IDA-e, Hrvatske gospodarske komore. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter