Obrazovanje mladih za bolju buducnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju ujutro Istarsku sabornicu ispunili su mladi ljudi iz razlicitih krajeva svijeta, predstavnici ministarstava kulture i nacionalnih odbora UNESCO-a Hrvatske i Slovenije na celu s generalnom direktoricom ove svjetske organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu Irine Bokove.

Razlog okupljanja je Prvi forum mladih Jugoistocne Evrope o svjetskoj baštini, kojemu je cilj stvoriti temelj za uvodenje znanja i vještina ocuvanja baštine u školske kurikulume za više razrede osnovne i za srednje škole - ucenika od 13 do 18 godina starosti.

Hrvatski ministar kulture Jasen Mesic bio je domacin svecanom dijelu otvaranja Foruma i naglasio da je kulturna baština veliki razvojni potencijal te da ce s ponosom gostima pokazati porecku katedralu Eufrazijanu, ali i druge hrvatske spomenike s Liste svjetske baštine, o kojima je pripremljena fotoizložba u Sabornici.



Bokova je rekla da je prva Istocna Evropljanka na celu ove organizacije i da je zbog toga ponosna te da pripada generaciji koja je odrastala u podijeljenoj Evropi, ali isto tako i generaciji koja svjedoci da je pronadena nova snaga za gradenje zajedništva. O toj novoj snazi, rekla je Bokova, svjedoci i cinjenica da je 1998. godine ratom ošteceni Dubrovnik postao simbolom evropske solidarnosti u obnovi.

Nadahnutim, gotovo lirskim govorom okupljenima se obratio državni tajnik slovenskog ministarstva kulture Stojan Pelko. Ustvrdio je da ce pod simbolom UNESCO-a Slovenija i Hrvatska graditi jake medususjedske veze, a mladima je porucio da kad svijet upoznaju bolje, to nerijetko i sam svijet cini boljim.



Govorili su i potpredsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i dekan zagrebackog Filozofskog fakulteta Damir Boras te predsjednik Slovenske nacionalne komisije Radovan Stanislav Pejovnik. Porecki gradonacelnik Edi Štifanic i istarska dožupanica Viviana Benussi pozdravili su skup u ime domacina.

Sudionike i uzvanike je kroz ranokršcanski kompleks Eufrazijeve bazilike, spomenika uvrštenog na Listu svjetske baštine 1997. godine, proveo nekadašnji konzervator dr. Ivan Matejcic. Radni dio nastavljen je plenarnim izlaganjima u svecanoj dvorani biskupske palace, a potom radionicama u prostorima Puckog otvorenog ucilišta. Porec je domacin prva dva dana Foruma, koji se u utorak nastavlja u Sloveniji.


Podijeli: Facebook Twiter