Obraniti status, uz maksimalnu racionalizaciju

Vedran Majcan, Damir Kajin i Branko Rončević (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Vedran Majcan, Damir Kajin i Branko Rončević (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzet bi, zbog zakona o izvršenju državnog proračuna, vrlo brzo mogao ostati bez brdsko-planinskog statusa, pa nemamo ispred sebe godinu već nepunih mjesec dana da obranimo taj status, istaknuo je nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare govoreći o Zakonu o regionalnom razvoju.

Brdsko-planinski status, rekao je Kajin, Buzetu je od 2003. godine donio 130 milijuna kuna plus isto toliko buzetskim gospodarstvenicima i građanima, znači ukupno oko 260 milijuna kuna, što je ogroman novac.

- Bojim se da je svojim ponašanjem aktualna i prethodna gradska ekipa sve to dovela u pitanje. Prvi ljudi resornog ministarstva doslovce su mi rekli: "Neka tvoji vrate pare pa ćemo razgovarati". Situacija s isplatama plaća u ostalim istarskim jedinicama lokalne samouprave s ovim statusom jednako je loša, kriminalna, kao što je bila u Buzetu do usklađenja, ako ne i gora, istaknuo je Kajin.

Saborski zastupnik također je naglasio da nije dopustivo da lokalna samouprava ima 30 posto veće plaće nego državna uprava, već za isti posao treba biti ista plaća. - Svi ćemo se boriti kao jedan za zadržavanje statusa svih koji ga imaju u Hrvatskoj, ali problem je Buzeta i ostalih u Istri sa statusom brdsko-planinskog područja, odnosno posebne državne skrbi, što se nije stvarala dodana vrijednost već je sve išlo u dizanje standarda i potrošnju, istaknuo je saborski zastupnik.

- Želim vjerovati da možemo obraniti taj status, ali uz maksimalnu racionalizaciju. Dosta je zapošljavanja po političkoj podobnosti. Plaće svesti na razinu državnih kao što je napravio Buzet nakon 1. listopada, nikome ne pogodovati i odraditi reviziju svih radnih mjesta u zadnjih pet godina od gradova do turističkih zajednica. Buzet ima još jedan ogroman problem koji može tek kulminirati, a to je status pivovare, ona ne smije stati jer ako stane nema više pokretanja proizvodnje... Da nema Cimosa bili bi zadnja rupa u Istri, zaključio je Kajin.

Vijećnik buzetske koalicije SDP-HNS Vedran Majcan naglasio je da Buzet već duže razdoblje stagnira, pogotovo u gospodarskom smislu. - Ukidanjem statusa dolazi nam na naplatu 10 godina neodgovornog ponašanja upravljanja gradom, istaknuo je Majcan.

- Indeks razvijenosti koji je temelj za novi način utvrđivanja potpora, a koji ne uzima u obzir geografsko morfološke karakteristike područja i broj stanovnika po četvornom kilometru, nije potpuno pravedan, istaknuo je vijećnik Branko Rončević. Buzetska koalicija SDP- HNS, najavio je, donijela je akcijski plan da učini sve putem svojih članova u Vladi i saborskih zastupnika da Buzet zadrži povlastice iz brdsko-planinskog statusa. (G. ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter