Obrana traži ispitivanje Jakovcica i Žufica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoce li vodnjanski gradonacelnik Klaudio Vitasovic, nekadašnji župan Stevo Žufic i sadašnji Ivan Jakovcic, nekadašnji clanovi Nadzornog odbora NP-a Brijuni Ivica Matoševic, Branko Curic i Josip Zidaric, odvjetnik Vladimir Berneš, koji je zastupao tvrtku Darija pri kupnji Dragonere, vještakinja Lucilla Šmitran, te Bruno Nefat i Claudio Vlacci biti ispitani u nastavku sudenja Uliani ?uric, Lidiji Delton i Marijanu Rudanu, bivšim celnicima nekadašnje Opcine Vodnjan optuženima za malverzacije opcinskim novcem i nezakonitosti u prodaji i prenamjeni zemljišta na Dragoneri, sudsko vijece Županijskog suda u Puli odlucivat ce na iducem rocištu 23. veljace.

Rokovnici Lidije Delton
Saslušanje Vitasovica, Žufica, Jakovcica i ostalih "zvucnih imena" predložili su branitelji troje okrivljenika nakon što je jucer svoju obranu konacno iznio i treceokrivljeni Marijan Rudan i nakon što su procitane bilješke koje je nekadašnja nacelnica Opcine Vodnjan Lidija Delton vodila u rokovnicima od 1994. do 2001. godine.

Od sudskog vijeca kojim predsjedava sutkinja Županijskog suda u Puli Sena Midžic Putigna obrana je zatražila i novo vještacenje vrijednosti zemljišta za koje se tereti Marijan Rudan, pribavljanje rješenja komisije za gradevinsko zemljište od Zemljišno-knjižnog odjela pulskog Opcinskog suda na kojem je potpis Alda Ariha, kao i grafološko vještacenje radi utvrdivanja autenticnosti Arihovog potpisa.

Branitelji su zatražili i pribavljanje dopisa koji je Delton poslala MUP-u nakon što je u ožujku 2000. godine s clanovima Nadzornog odbora NP-a Brijuni (Jakovcicem, Matoševicem, Zidaricem i Curicem, op. a.) obišla Dragoneru i pokazala im planove za razvoj turizma na tom podrucju. Zamjenik Županijske državne odvjetnice Vlado Sirotic usprotivio se manjem dijelu dokaznih prijedloga obrane, pristajuci na ispitivanje nekadašnjeg župana Žufica te nekih od clanova Nadzornog odbora NP-a Brijuni. Odluku o svim tim prijedlozima sutkinja Midžic Putigna ostavila je za iduce rocište zbog nedostatka vremena za vijecanje.



Lidija Delton sudu je jucer predala 12 rokovnika kako bi potkrijepila svoju obranu u kojoj je ustvrdila da u prodaji Dragonere, izmjenama prostornih planova, aneksima ugovora s tvrtkom Darija, opcinskom preuzimanju obveze isplate odštete koju je NK Vodnjan trebao isplatiti jednom mladicu te kompenzaciji s Rudanom nije bilo tajni i kako ništa nije radila bez znanja poglavarstva. Iz njezinih bilješki razvidno je i da se zbog Dragonere sastajala s tadašnjim županom Stevom Žuficem, clanovima NO-a Brijuni, ali kontaktirala i s Brunom Nefatom.

Žrtve tiskarske greške
Treceokrivljeni Rudan branio se jucer od optužbe da su on, Delton i ?uric od 12. srpnja 1999. do 27. srpnja 2000. sacinili plan po kojem je on postao vlasnik opcinske gradevinske parcele u Fažani. Prema optužnici, oni su fiktivno prikazali da je Rudan 1995. godine izvodio gradevinske i elektricarske radove u zgradi vodnjanskog vrtica u vrijednosti od 12.300 tadašnjih njemackih maraka. Taj navodni dug Opcina je "prebila" s Rudanom tako da mu je prepisala parcelu u Fažani vrijednu 455.100 kuna, odnosno 123.000 njemackih maraka.

Rudan je, kao što su na ranijim rocištima kazale i ?uric i Delton, ustvrdio da je rijec o tiskarskoj greški na ugovoru te da na podrucju Vodnjana u to vrijeme nije bilo cak ni urbaniziranog zemljišta ciji bi kvadrat vrijedio 100 njemackih maraka. Kazao je i da nije rijec o gradevinskom zemljištu.

- Osim toga, nisam se uspio uknjižiti na to zemljište, a niti je ono u mojem vlasništvu. Knjiženje mi je u dva navrata odbijeno jer u katastru ne postoji cestica koju sam kao kompenzaciju za radove u vrticu dobio od Opcine, kazao je Rudan tvrdeci da je radove u vrticu doista obavio i Opcini za njih ispostavio racun na iznos od 63.971 kune.



- Meni je Vodnjan i dan-danas dužan za te radove koje ocito necu nikada uspjeti naplatiti jer su dosad nastupile sve moguce zastare, kazao je Rudan konstatirajuci pritom da se vec deset godina pita tko je ovdje oštecen?

Marijan Rudan, koji je 1994. godine bio vijecnik u Opcini Vodnjan, 1996. je postao clan Poglavarstva, a od 1997. je bio i predsjednik opcinskog vijeca, detaljno je odgovarao na niz pitanja obrane, sutkinje i tužioca o prodaji Dragonere i promjeni prostornih planova. Kazao je da se još 1993. ili 1994. razmišljalo o prodaji Dragonere i razvitku turizma na tom podrucju jer su sve tvornice na podrucju Opcine Vodnjan bile zatvorene.

Iz njegovih odgovora proizlazi isto što je na prošlom rocištu u svojoj obrani kazala Lidija Delton - da prodaja Dragonere nije bila tajna i da su o njoj, kao i o potrebi izmjene prostornih planova, svi sve znali - od opcinskih vlasti do župana Steve Žufica, koji je u Puli primio austrijske investitore nedugo nakon kupnje Dragonere te pružio punu podršku njihovim projektima. Upitan je li se ikada razmišljalo o tome da Vodnjan najprije prenamijeni, a tek potom proda zemljište na Dragoneri Rudan je kazao da za tu investiciju Opcina, koja je grcala u dugovima, nije imala novca te se razmišljalo samo o projektu koji bi se ondje mogao realizirati i od kojeg bi Opcina imala koristi.


Podijeli: Facebook Twiter