Obrana osporava audiosnimke pracenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku sudenja 40-godišnjem Miru ?uricu (zvanom ?uka i Bombaš) na poreckom Opcinskom sudu, zbog kaznenog djela iznude 15 tisuca eura od poreckog dogradonacelnika Eda Kosa, preslušane su snimke telefonskih razgovora izmedu Kosa i Draga, odnosno Mira ?urica. Na sudenje je ?uric dopracen iz pulskog pritvora, u kojem se nalazi od uhicenja u Rijeci 25. svibnja ove godine.

Sud je za raspravu pribavio izvješca Istražnog centra Županijskog suda u Puli i rijeckog USKOK-a te naloge za pracenje, uhicenje, prisluškivanje, oduzimanje predmeta i pretrese. Branitelj okrivljenog ?urica Slobodan Grah predložio je da se iz postupka izuzmu nezakoniti telefonski razgovori izmedu ?urica i Kosa, koji su snimani prije izdavanja naloga suda za prisluškivanje, od 13. svibnja na dalje.

Na sudu su preslušavane snimke razgovora izmedu Kosa i ?urica od 16. svibnja sve do dana prije primopredaje novca odnosno CD-a s informacijama izmedu ?urica i prikrivenog istražitelja USKOK-a u Rijeci, u hotelu Bonavia u 13 sati. Na CD-u koji je ?uric nudio navodno je snimka narucitelja atentata. ?uric je na snimkama uvjeravao Kosa da su njegove informacije vrijedne te pitao koliko je spreman dati za njih. Iznos koji je prvotno ?uric spominjao, 20 tisuca eura, Kosu je bio prevelik pa su se dogovorili o 15 tisuca.

Daljnji razgovor odnosio se na ugovaranje mjesta sastanka i onome što je Kosa najviše zanimalo, informaciji tko je narucitelj i pocinitelji atentata na njega. ?uric je potvrdio da je narucitelj samo jedan i da ga Kos sigurno poznaje.

Dogovoreno je da Kosov prijatelj u Bonaviji preda novac u koverti, a da ce ?uric osobno predati CD sa snimkom. ?uric je predložio da Kosov covjek kao znak prepoznavanja ima novine Glas Istre, a on ce pak nositi šešir. Nakon primanja novca ?uric se obvezao nazvati Kosa i reci mu ime i prezime narucitelja te dvojice izvršitelja. Preslušano je pet snimki, i to od 16., 17., 22., i 24. svibnja, a zadnju je Kos zakljucio s "bit cu doma i cekati vaš poziv nakon što primite novac".

Odvjetnik Grah je dao primjedbu da na preslušanim snimkama nema dijelova koji se spominju u optužnici te da bi trebalo preslušati sve snimke u tom predmetu. Takoder, tvrdi da su neke rijeci izvucene iz konteksta te da nisu preslušana cetiri razgovora izmedu Kosa i ?urica na dan primopredaje, 25. svibnja, i CD koji je ?uric predao u zamjenu za 15 tisuca eura.

Naime, Opcinsko državno odvjetništvo je poreckom sudu dostavilo 22 CD-a sa snimkama razgovora. Tihomir Cervar iz pazinskog odvjetništva rekao je da nije potrebno preslušavati sav audiomaterijal, buduci da se spominju i druge osobe, koje nisu vezane direktno za slucaj iznude. Obrana i Damir Krpan, opunomocenik oštecenog Kosa, zatražili su da se preslušaju razgovori od 25. svibnja, kao i CD koji je ?uric predao za Kosa.

Sud je odlucio da ce na sljedecoj raspravi, krajem listopada, biti preslušani ostali audiomaterijali. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter