Obrana maslina starija od 1.600 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznata maslina s Velog Brijuna, stara više od 1.600 godina, u srijedu je obrana i dala je cak 160 kilograma ploda. Plodove su brala 24 studenta Visoke poljoprivredne škole iz Poreca sa svojim profesorom Željkom Prgometom, a na stablu su ostavili još dvadesetak kilograma koji ce poslužiti za DNK analizu i utvrdivanje njene sorte.

Rekordan urod, najveci do sada, rezultat je dobre njege i agrotehnickih mjera zadnje cetiri godine, pojašnjava Željko Prgomet. Lani je ubrano tek cetrdesetak kilograma, a glavni je razlog tako malog uroda bila tuca. Stara se maslina posebno pažljivo održava, prihranjuje putem lista i korijena, a ljeti obilno zalijeva.

Još uvijek nije utvrdena sorta masline cije su ulje koristili još i stari Rimljani, a prema rijecima Željka Prgometa, sitnog je ploda i nalik rovinjskoj rožinjoli. Da bi se ocuvala ova stara sorta, uzete su reznice i uzgojene sadnice te je posadeno tridesetak kceri stare brijunske masline. Iduce godine trebale bi imati prvi rod.

Ovogodišnji urod stare masline odvezen je  u uljaru Emanuela Grubica u Balama, gdje se ocekuje trinaest do petnaest kilograma ulja, doznajemo od Eduarda Kolica, direktora Nacionalnog parka Brijuni. S obzirom na to da je vrijeme branja bilo optimalno, ocekuju ekstra djevicansko ulje. Zatim ce ga uskladištiti, cuvati do sazrijevanja i pakirati Sandi Chiavalon iz Vodnjana.

Ulje u posebnim atraktivnim posudicama u obliku amfora na stalku od maslinova drveta poklanjano je posebnim gostima kao što su princeza Carolina od Monaka, predsjednik Stjepan Mesic i drugima.

Pored tridesetak spomenutih sadnica, u mladom masliniku zasadeno je osamdesetak stabala raznih mediteranskih sorti kao kolekcijski nasad. Plan je 2010. berbu maslina organizirati kao turisticku ponudu. Gosti ce u mladom masliniku, koji upravo dolazi u rod, sami moci brati masline te u uljari dobivati ulje kao suvenir s odmora, doznajemo od Kolica.


Podijeli: Facebook Twiter