"Obrana i zaštita" u Forumu 63. Berlinalea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U službeni program 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji se održava od 7. do 17  veljače, u program Forum, posvećen  otkrivanju inovativnih filmskih izričaja, uvršten je film "Obrana i zaštita" redatelja i scenarista Bobe Jelčića, koji govori o tome kako se problematična društveno-politička situacija u Mostaru filtrira kroz osobne traume dviju obitelji.

Taj je novi uspjeh domaćeg filma predstavljen jučer na konferenciji za novinare u Hrvatskom audiovizualnom centru, gdje su o filmu govorili autor Jelčić, producentica Zdenka Gold te glumci Ivana Roščić i Vinko Kraljević.

- Imao sam potrebu reći nešto o stanju stvari u Mostaru, gradu u kojemu sam rođen, ali ne o stanju koje gledamo kroz informativni televizijski program, nego o tome kako se te velike teme prelamaju kroz živote običnih ljudi koje žive u tom po svemu iznimnom gradu-endemu, u kojemu se još uvijek nije riješilo ono što se riješilo u ostatku regije, i koji je i dan danas strogo podijeljen na dva dijela - rekao je redatelj Bobo Jelčić o ovome filmu u kojemu glavne uloge tumače Bodgan Diklić i Nada Đurevska.

Njih su dvoje bračni par koji živi na "hrvatskoj strani" i koji je suočen s moralnom potrebom i političkim izazovom da odu na sprovod prijatelju muslimanu na "drugoj strani".

Film je u cijelosti snimljen u Mostaru, što je za ekipu predstavljalo izazov na različite načine. Ivana Roščić, koja u filmu glumi kći pokojnika, rekla je da ju je "ubio" mostarski govor. Bobi Jelčiću bilo je emocionalno teško vratiti se u rodni grad, o kojemu od rata nije snimljen nijedan film. (M. HRGOVIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter