Obrana: Babić pritvoren i zbog utjecaja na pokojnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odvjetnik predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića danas je podnio žalbu na istražni zatvor koji mu je u petak određen zbog opasnosti od bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke, od kojih dvojica, po tvrdnjama obrane, više nisu među živima.

Po riječima odvjetnika Milenka Umičevića na popisu svjedoka na koje bi Babić navodno mogao utjecati navedena su i dvojica pokojnika.

"Začuđuje činjenica da je sud na prijedlog tužiteljstva kao svjedoke na koje bi Babić mogao utjecati naveo Berislava Mostovca i Luku Lovrenca koji su preminuli. Uz sve to navode i da je potrebno saslušati i djelatnika virovitičkog Ureda za obranu Alojzija Režića, koji ne postoji, niti je postojao u tom Uredu, a eventualno bi se moglo raditi o djelatnici Alojziji Režić", kazao je Umičević.

Uvjeren je kako to ukazuje na paušalan i olak pristup u postupku predlaganja i određivanja najteže mjere, istražnog zatvora, što smatra neprihvatljivim.

"Sudac istrage potpuno zanemaruje činjenice da se Babićeva invalidnost prvi puta problematizirala prije desetak godina, te se već mogao dogovarati sa svjedocima. Pogotovo je to mogao učiniti u posljednjih dvadesetak dana kada je pitanje njegove invalidnosti ponovo aktualizirao Nikica Gabrić, no to nije učinio, pa stoga ne opstoje razlozi da mu se istražni zatvor odredi po toj osnovi", uvjeren je Umičević.

Osim toga podsjeća da je Babiću oduzeta sva potrebna dokumentacija koja se odnosi na utvrđenje zdravstvenog stanja, ali i ona koja se odnosi na postupak ostvarenja statusa ratnog vojnog invalida.

Odvjetnik u žalbi podsjeća da je Babić na tužiteljstvu iznio obranu, koju sud niti rječju ne spominje, "pa je za zaključiti da istu niti ne dovodi u dvojbu" te da njegovo obrazloženje stjecanja statusa vojnog invalida nije dovedeno u pitanje niti jednim dokazom.

Problematizira i primjenu Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, jer je nedjelo koje se Babiću stavlja na teret počinjeno početkom 1996. kada više nije bilo "neposredne ratne opasnosti", odnosno rat je bio gotov.

Umičević navodi i da se pritvor zbog opasnosti od bijega ne može odrediti samo zato što Babić rođenjem ima državljanstvo BiH, iako nikada nije podigao dokumente susjedne države.

Šefa liječničkog sindikata, koji je krajem prošle godine pokrenuo štrajk liječnika prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, tužiteljstvo tereti da je smetnje vida na oku koje je imao od djetinstva, lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu 1992., što je iskoristio za ostvarivanje prava vojnog invalida.

Koristeći nepripadajuća prava hrvatskog ratnog vojnog invalida Babić je navodno ostvario korist od čak 660 tisuća kuna. Ministarstvo branitelja mu je s osnove invalidnine isplatilo najmanje 58 tisuća kuna, a dodijeljeno mu je 105 dionica jedne tvrtke vrijednih 26.250 kuna. Osim toga, poslodavac mu je zbog olakšica isplatio plaću u iznosu većem za oko 574 tisuće kuna. (Hina)

Zbog tog slučaja zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo Babića tereti za prijevaru i krivotvorenje službene isprave povezano sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva.


Podijeli: Facebook Twiter