Obracun sa suvremenim gradom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Odgovornost i koncentracija" naslov je intervjua koji otvara stranice novog broja ilustriranog casopisa za umjetnost i kulturu 15 dana Centra za kulturu Puckog otvorenog ucilišta iz Zagreba. Rijec je o razgovoru Leile Topic sa zagrebackim umjetnikom Zoltanom Novakom, ciji su radovi zastupljeni u ovom, jesenjem izdanju casopisa. Upravo o njegovom rukopisu piše Željko Marciuš u clanku koji slijedi (Svemirska prašina), a o njegovom odnosu prema gradu u njem veli da ukazuje na to da je "autorov obracun sa suvremenim gradom razracunavanje melankolika s ogromnim, nemjerljivim megalopolisom bez granica, bez središta, bez srca, bez zidina koje su nekad ogradivale i cuvale njegov posvecen prostor: svetište, hram ili crkvu".

Ivana Rogar posvetila se mislima francuskog teoreticara Jeana Baudrillarda (Jean Baudrillard, tip suvremene perspektive društva), prepušta se razmatranjima njegove filozofije i naglašava da ju "s jedne strane velicaju kao najnapredniju kritiku društva, a s druge ocjenjuju kao jeftin pokušaj fascinacije". To je ujedno i središnji tekst casopisa, a na njega se nadovezuje "Visoka fantastika i doktrinirani antimodernizam" Zorana Kravara, fragmenti eseja koje prate fotografije Novakovih djela. Lovro Škopljanac pisao je o japanskoj književnosti (More u japanskoj književnosti), a tu temu tretira na primjeru prozne zbirke "Kojiki" sastavljene pocetkom 8. stoljeca.

"Nick Drake" je naslov koji predstavlja Denis Leskovar, a 15 dana se zakljucuje "Zimskim ljetovanjem", pricom Romana Simica Bodrožica. Urednici casopisa su Tomislav Brlek i Bruno Kragic, graficki je urednik Dean Roksandic, a izlazi tromjesecno. Naslovnicu krasi "Raspece" Zoltana Novaka, na unutrašnjoj stranici donosi se njegov "Šetac (bez izbora)", dok se stanice zatvaraju njegovim "Ministrom".


Podijeli: Facebook Twiter