Obračun s kozama - samo privatnim tužbama

Mario Paus sa svojim kozama pred selom Orihi (M. MIJOŠEK)
Mario Paus sa svojim kozama pred selom Orihi (M. MIJOŠEK)

"Dok su novine pisale o šteti koje čine koze Marija Pausa možda je to nekome moglo biti i simpatično, ali sada se gotovo dogodila tragedija, a i prije sam upozoravao da će se dogoditi neka nesreća", rekao je na sjednici Općinskog vijeća Barbana Edi Radola podsjećajući na slučaj od 21. ožujka kada je 61-godišnji Mario Paus iz Orihi bocom udario u glavu 51-godišnjaka iz Grandići. Ozlijeđenom je pomoć pružena u pulskoj Općoj bolnici, a Paus je priveden zbog utvrđene sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede i, kako smo čuli u petak od načelnika Barbana Denisa Kontošića, pušten kući nakon 12 sati.

Radi prosvjeda, bocom u glavu

O Pausu, kao čovjeku koji je u sukobu s mnogima u Orihima i okolnim selima zbog koza koje pušta bez kontrole i koje uništavaju tuđa polja, pisali smo više puta i već godinama. Što je dovelo do fizičkog napada i te subote u ožujku, policija nije objavila, no činjenica da se napad dogodio na poljoprivrednoj površini sugerira da je Pausa isprovocirao tek jedan u nizu prosvjeda mještana zbog štete na njivama. Mještani sela Orihi nebrojeno mnogo puta tvrdili su da se radi o čovjeku sklonom sukobima, a u prilog im ide podatak da je 2011. protiv njega podignuta kaznena prijava zbog prijetnje.

Kad smo lani pisali o ovim problemima, špekuliralo se da Paus ima i do 70 koza (samo ih je stočarski inspektor tada u polju pobrojao 47), a sada ih je možda i više. Koze, kako nam je i Paus jednom prilikom rekao, pušta slobodno na ispašu - odlaze i dolaze bez kontrole. Očekivano je da lutajući okolicom gaze polja, brste loze i druge kulture. Zbog njih je u Orihe posljednjih godina često dolazila policija i stočarski inspektor, no od podnošenja prekršajnih prijava mještani nemaju koristi. Treba znati i da koze žive u njegovoj kući, a dvorište, koje graniči s nekoliko kuća prvih susjeda, puni se kubicima i kubicima gnoja.

Samo pet tužitelja je malo

- Paus predstavlja opasnost i za građane i za sebe. Čovjek kojeg je udario bocom dobio je 40 punti, i dobro da nije završilo tragedijom. Održali smo zbor mještana sela Grandići, ali kako možemo riješiti taj problem ne znamo, rekao je Radola pred vijećnicima.

- Preduga je to kronologija događaja. Mještane se upućuje na to da podižu privatne tužbe, ali oni nemaju novca. Zato će Općina Barban platiti pokretanje spora, ali se ne može očekivati da Općina vodi postupak, to će mještani morati sami izgurati, rekao je Kontošić. Naime, kako to načelnik objašnjava, od prijava nema sreće, pa je jedino rješenje da se privatnom tužbom utuži veliki iznos i na račun njega Pausu oduzmu koze.

- Grandićani su bili kod mene i pokazao sam ih koliko je dopisa išlo stočarskoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede. Stočarski inspektor, kada policija intervenira, sastavi zapisnik i ide prijava na Prekršajni sud u Puli. A, kako čujemo, taj sud nema snage oduzeti mu stado nego upućuje stranke na privatne tužbe. Do sada nam se javilo samo petero ljudi koji su zainteresirani za tužbu protiv Pausa, rekao je Kontošić. Pet je tužitelja zaista malo, s obzirom na tvrdnje mještana o problemima koje im koze predstavljaju i na to da su ogorčeni time što im državne institucije ne mogu pomoći. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter