Obracun protestanata i katolika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fotograf britanske agencije Press Association ustrijeljen je u nogu i još su dvije osobe ozlijedene u utorak u Belfastu, u drugoj uzastopnoj noci sukoba izmedu protestanata i katolika.

Policija je u srijedu priopcila da je oko 700 ljudi sudjelovalo u obracunu Molotvljevim koktelima, petardama, kamenjem i drugim predmetima u cetvrti Newtonards u istocnom Belfastu. Noc prije dvije su osobe završile u bolnici s prostrijelnim ranama nakon obracuna kojeg politicari opisuju najgorim u tom dijelu Belfasta u posljednjem desteljecu.

Još nije poznato tko je fotografa PA-a sinoc metkom ranio u nogu. Druge dvije osobe završile su u bolnici zbog opekotina. Policija, koja je cetvrt dovela znatna pojacanja, suzavcem i dimnim bombama zaustavila je obracun.

Do nasilja dolazi uoci pocetka tradicionalne sezone protestantskih parada u istocnom Belfastu, naseljenom vecinom protestantima, ali uz velike katolicke enklave, koje su i ranije znale dovesti do teških sukoba dviju strana.

Paradama se obilježavaju britanske pobjede nad katolicima u povijesti, koje protestanti smatraju dijelom svoga kulturnog identiteta, a katolici na njih gledaju kao na provokaciju.


Podijeli: Facebook Twiter