Obracun Demona i Armade: 92 privedena, 7 ozlijedenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema informaciji koju je u subotu jutro objavila policija nakon fizickog obracuna pripadnika navijackih skupina Armade i Demona kod naplatnih kucica na autocesti Rijeka-Zagreb na Grobniku se sedmorici lakše ozlijedenih navijaca pružena je lijecnicka pomoc, a privedene su ukupno 92 osobe.

Ozlijedenima je pomoc pružena u rijeckoj bolnici, a nad privedenim navijacima provedena je kriminalisticka istraga, nakon koje su pušteni na slobodu.

Ocevidom je utvrdeno da je tijekom sukoba došlo do materijalne štete jer su oštecene cetiri naplatne kucice i šest osobnih vozila, naveli su iz policije.

Podsjetimo, divljaci iz navijackih skupina Armada i Demoni pretvorili su u petak popodne podrucje naplatnih kucica Grobnik na autocesti u ratnu zonu. Obracun šakama, bejzbol palicama zacinjen masovnim kamenovanjem trajao je dvadesetak minuta, ozlijedeno je nekoliko desetaka osoba te su cijelu gužvu morali rašcistiti specijalci jer bi inace divljanje vandala vjerojatno još uvijek trajalo.

Klasicna huliganska sacekuša zapocela je oko 16.30 sati kada su se pripadnici Armade putujuci na utakmicu u Zagreb zaustavili neposredno nakon prolaska kroz naplatne kucice na Grobniku te s nekoliko kombija i desetak osobnih automobila ostali cekati "kolege" iz Pule, koji su se zaustavili na suprotnoj strani naplate prekidajuci vlastito putovanje prema Zaprešicu, gdje je nekoliko sati kasnije svoju utakmicu igrala Istra.

Prema procjenama ocevidaca, u masovnoj tucnjavi sudjelovalo je gotovo stotinjak huligana s obje strane. Bio je to pravi pakao u kojem su nedužni nastojali spasiti živu glavu, a prije svega se to odnosi na vozace i djelatnike u naplati. Vecina njih nemocno je promatrala kako im oko glava leti kamenje i pršti staklo.

- Trajalo je to dobrih 20-ak minuta. Kolone vozila su se stvorile sa obje strane jer nitko nije mogao prici. Onda su došli pripadnici specijalne policije i sve rašcistili za manje od nekoliko minuta. Mnogi su cim su vidjeli policajce poceli bježati, neki su cak i ušli u automobile i pokušali krenuti prema Zagrebu.

Policija je išla za njima i vadila ih iz auta. Brzo su stigla i vozila Hitne pomoci, bilo je krvavih glava i cetvorica ili petorica su, koliko sam mogao vidjeti, odvezena u bolnicu, govori Marinko Linic, voditelj naplatne postaje Grobnik koji je tek pocinjao zbrajati štetu na vlastitom radnom mjestu, koja sigurno nece biti puno manja od stotinjak tisuca kuna, jer je vecina naplatnih kucica razbijena, kao i dio prozora na uredskom prostoru, službeni i privatni automobili zaposlenih.

Prema informacijama iz policije, privedeno je nekoliko desetaka nogometnih huligana. Sudeci po praksi u provodenju mjera protiv nasilja nogometnih navijaca, svi oni ce vjerojatno sasvim slobodno promatrati neku od iducih utakmica na Kantridi i stadionu Aldo Drosina. (Darko PAJIC, snimio Sergej DRECHSLER/Novi list)




Stotinu privedenih, mahom ozlijedeni Puljani

Nimalo sportsko ponašanje na Kikovici policija je uspjela odmah ograniciti, privela je veci broj još uvijek adrenalinom nabijenih muških osoba, i to u najbližu policijsku jedinicu - u prostorije Specijalne policije na Kukuljanovu.

Ostatak "prekršajaca" rasporeden je po policijskim postajama, a obrada i tocan broj privedenih osoba nece biti okoncana prije jutra. Svi ce vinovnici sukoba biti ispitani i procesuirani i ovisno o tijeku istrage protiv njih ce biti podnesene prekršajne prijave.

Do 20 sati po policijskim postajama je "rasporedeno" stotinu huligana koji su sudjelovali u sukobu na napltnim kucicama, a do 21 sat lijecnicku pomoc zatražilo je sedam osoba. Vecinom su ozlijedeni Puležani, i to Bojan Lacmanovic (24), Mladen Prelcec (28), Boris Tomaševic (26), Zvjezdan Kukoleca (26) i Erik Kostešic (22). Stradali su i Renato Tunjic (24) iz Oprica karaj Lovrana te Nikola Felker (36) iz Vrbnika.

Neslužbeno doznajemo da je Felker kolateralna žrtva; ozlijeden je jer se našao na krivom mjestu u krivom trenutku. No, ova brojka ne mora biti konacna, jer je hitna pomoci tijekom veceri9 pružala pomoc ozlijedenima (S. K.)


Igor Pamic: Necemo moci s pulskom registracijom u Rijeku
Saznali smo prije utakmice za ovaj nemio dogadaj koji se dogodio na Grobniku gdje su, po onome što sam saznao, pripadnici Armade napali naše navijace koji su išli prema Zaprešicu. Ne znam što se tocno dogodilo, ali nadam se da nema teže ozlijedenih. Ne razumijem te stvari, ovo prerasta u nešto što se ne bi smjelo dogadati. Došlo je do toga da više s pulskim registracijama necemo smjeti dolaziti ni u Rijeku. Ne znam kamo sve to vodi. Što je najgore, danas su nam Demoni bili ovdje u Zaprešicu itekako potrebni i s obzirom na razvoj susreta uvjeren sam da bi uz njihovu pomoc osvojili sva tri boda. (R. C.)


I radnici Cistoce morali intervenirati

Jucerašnje divljanje nogometnih huligana kod naplatnih kucica na Grobniku zaposlilo je mnogo ljudi iz državnih službi - policajce, lijecnike i bolnicare Hitne pomoci. A kad je autocesta "obranjena", valjalo je i ocistiti sav taj nered - strpljivo i pažljivo da tko od putnika ne nastrada - radnici rijecke Cistoce na zadatku. (S. D.)


Bubic: Sve upucuje da Demoni nisu krivi

Na povratku s utakmice protiv Intera telefonski smo kontaktirali i Branka Bubica, tajnika pulskog nogometnog prvoligaša.
- Ovo stvarno ne vodi nicemu, premda po informacijama koje smo dobili Demoni nisu krivi, vec su ih na putu za Zaprešic napali pripadnici Armade. Ne bih ovom prilikom želio ulaziti u odnos izmedu dviju navijackih skupina i je li možda ovaj sukob bio isplaniran, no po onome kako se razvijao, ne bih to rekao. Ovako smo mi ostali bez pomoci navijaca u trenucima kad nam je ona bila potrebna, jer je cijela skupina nakon incidenta zadržana u Rijeci, gdje se još uvijek nalazi, sinoc oko 21 sat rekao nam je Branko Bubic. (I. C.)


Podijeli: Facebook Twiter