Obožavatelji i kritičari podijeljeni oko "Rogue One: Priče iz Ratova Zvijezda"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće posjetitelja kina u srijedu su imali priliku pogledati "Rogue One: Priču iz Ratova Zvijezda", novi film u poznatom znanstveno-fantastičnom serijalu, i dok su neki obožavatelji i kritičari oduševljeni, ostali ga nazivaju tromim i "lobomitiziranim".

Već prvog dana prikazivanja film je oborio rekord po broju prodanih karata u pretprodaji u SAD-u, zamijenivši time dosadašnjeg rekordera, prošlogodišnje "Ratove zvijezda: Sila se budi".

S druge strane Atlantskog oceana entuzijazam oko novih "Ratova Zvijezda" nije toliko velik. U Parizu su prvog dana prikazivanja bile popunjene samo oko tri četvrtine gledališta, dok ga je u Stockholmu pogledalo samo nekoliko desetaka ljudi.

Kritičari New York Timesa već su izvukli svoje svjetlosne mačeve kako bi iznijeli svoje kritike, nazivajući novi nastavak "potpuno osrednjim filmom" kojeg će pogledati milijuni ljudi i "uvjeriti se da je savršeno dobar".

Magazin New Yorker je išao toliko daleko u osudi tog "lobotimiziranog i depersonaliziranog, polukuhanog gulaša" da se zapitao je li vrijeme da se napusti ta franšiza.

Europski kritičari bili su blaži. Britanski The Guardian filmu je dao četiri od pet zvjezdica, a švedske dnevne novine Svenska Dagbladet su napisale kako je "unatoč forsiranom dijalogu... Rogue One dva sata i 13 minuta veoma zabavne svemirske akcije".

I obožavatelji podijeljeni

Finski par Chris i Shaun Kaukonummi rano su se probudili kako bi stigli u Helsinki pogledati film, te tvrde da bi im to mogao biti najdraži nastavak iz serijala "Ratova Zvijezda" dosad.

"Ratovi Zvijezda nisu samo borbe svjetlosnim mačevima, a ovaj film ima realističniji osjećaj", rekao je 23-godišnji Shaun.

Filip Soulianos, 29-godišnjak koji je film pogledao u švedskoj prijestolnici, pohvalio je Disney jer se "nisu bojali stvoriti nešto potpuno novo".

No nisu svi obožavatelji tako oduševljeni. Pariški student Loris Dru smatra da je riječ o "totalnom promašaju".

"Scenarij i muzika ne funkcioniraju i previše se išlo na ruku obožavateljima" s često kontradiktornim referencama na prethodne nastavke, tvrdi taj 20-godišnjak.

Kao i u "Sila se budi", glavni lik "Rogue Onea" je ženski, a glumi ga britanska glumica Felicity Jones. Jyn Erso, zločestu intergalaktičku djevojku,  regrutira Pobunjenički savez kako bi uništila Zvijezdu Smrti, oružje za masovno uništenje veličine planete

U edipovskom zapletu tipičnom za "Ratove Zvijezda", pokaže se da je njezin otac Galen, kojeg igra Mads Mikkelsen, briljantni znanstvenik koji je dizajnirao to oružje prije no što je prešao na mračnu stranu. Ta je priča kronološki smještena nešto prije originalnog filma, "Nove nade" iz 1977. godine.

"Rogue One" sadrži sve klasične sastojke serijala, poput Stormtroopersa, X-wing boraca i slatkog robotskog lik, kao i tehnološko uskrsnuće Petera Cushinga kao Grand Moff Tarkina iako je taj glumac preminuo 1994. godine.

"Sila se budi" je Disneyu prošle godine donijela rekordnih 5 milijardi dolara zarade. Disney je otkupio franšizu od Lucasfilma 2012. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter