Oboljeli od raka ne mogu do lijekova protiv boli

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Milijuni oboljelih od raka diljem svijeta nepotrebno pate zbog toga što države nisu osigurale pristup lijekovima protiv bolova, pokazalo je novo međunarodno istraživanje.

Prema podacima objavljenima na kongresu Europskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO) u Beču razmjeri nepotrebne patnje širom svijeta šokantni su, kaže voditelj radne skupine za palijativnu skrb ESMO-a profesor Nathan Cherny sa Shaare Zedek medicinskog centra koji je vodio istraživanje.

"Neublažena bol od raka uzrok je velikih patnji širom svijeta ne zato što nemamo potrebna sredstva za ublažavanje boli nego zato što većina bolesnika nema pristupa nužnim analgeticima", kaže Cherny te dodaje da ne samo da oboljeli često trpe neizrecive bolove nego su i članovi njihovih obitelji istraumatizirani gledajući takve patnje bližnjih.

Istraživanje je provedeno na području 76 zemalja Afrike, Azije, Bliskog Istoka, Latinske i Centralne Amerike i Kariba i pokazalo je da je vrlo mali broj zemalja stavio na raspolaganje bolesnicima svih sedam opijatnih analgetika koje se smatra ključnima u ublažavanju boli, prema Međunarodnom udruženju za palijativnu skrb. U mnogo država na raspolaganju nisu čak ni tri analgetika s toga popisa.

Istraživanje je pokazalo da države često postavljaju takve administrativne zapreke prepisivanju tih lijekova i njegovu davanju da to dodatno otežava pristup liječenju boli.

Znanstvenici upozoravaju da postoji hitna potreba da se preispita politika nadzora nad prometom opojnih sredstava i uklone prekomjerne zapreke koje ugrožavaju jedan od temeljnih aspekata skrbi za bolesnike oboljele od raka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter