Oboljeli od nove gripe na respiratoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj bolnici na intenzivnoj njezi lijeci se 54-godišnjak za kojeg se sumnja da je tešku upalu pluca dobio kao komplikaciju od svinjske gripe. Muškarac iz Sošica nedaleko Umaga primljen je u nedjelju ujutro u opcem lošem stanju s teškocama disanja. Zbog obostrane upale pluca i razvoja teške respiratorne insufijencije istog je dana premješten u Jedinicu intenzivnog lijecenja Djelatnosti za anesteziju i intenzivno lijecenje.

"Primjenjuju se sve intenzivne mjere održavanja životnih funkcija ukljucujuci i respirator. S obzirom na težinu oboljenja suzdržani smo u izricanju prognoze tijeka bolesti", doznajemo od glasnogovornika bolnice Gorana Paica. Pacijent je prije dolaska u bolnicu desetak dana imao povecanu temperaturu, a u obitelji je bilo bolesnih od svinjske gripe. Inace, kako neslužbeno doznajemo, nije imao nikakvu kronicnu bolest.

Ovo je drugi slucaj hospitaliziranja u pulskoj bolnici zbog sumnje na svinjsku gripu. Prošli tjedan u bolnici se nekoliko dana lijecio dvadesetšestogodišnjak koji je imao upalu pluca. Dobro se oporavio i još je prošli utorak otpušten s Djelatnosti za unutrašnje bolesti na kucnu njegu. Istoga dana stigla je i laboratorijska potvrda o njegovoj zaraženosti virusom A/H1N1.

Koliko je Istrana zaraženo novim virusom znat cemo u utorak kada u Zavod za javno zdravstvo pristignu prijave obiteljskih lijecnika. U prvom tjednu prijavljivanja od 9. do 15. studenog bilo je 80 slucajeva.


Podijeli: Facebook Twiter