Oboljele od raka dojke žele lijek everolimus na listi

Ilustracija (Arhiva GI)
Ilustracija (Arhiva GI)

Uštede u proračunu HZZO-a postignute politikom propisivanja jeftinijih, generičkih lijekova, trebalo bi iskoristiti za uvrštenje everolimusa, lijeka za hormonski ovisan metastatski rak dojke, na listu lijekova, smatraju u Udruzi oboljelih od raka dojke "Sve za nju".

Najnovije su studije, naime, pokazale da je ovaj lijek koji se u Hrvatskoj primjenjuje u liječenju raka bubrega, vrlo učinkovit u liječenju metastatskog hormonski ovisnog raka dojke, od kojeg godišnje oboli više stotina žena u Hrvatskoj.  

Prema epidemiološkim podacima, u Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.500 žena, a oko tisuću ih umre. Među oboljelima, kao i umrlima, njih 70 posto ima hormonski ovisan tumor, odnosno pripada skupini žena kojima bi everolimus mogao pomoći u liječenju, odnosno produžiti život.

- Ovaj je lijek namijenjen ženama s hormonski ovisnim rakom dojke u postmenopauzi. Od ove vrste raka dojke svake godine umre između 600 i 700 žena, a uvrštenjem everolimusa na listu ta bi brojka mogla biti manja, ističe Ljiljana Vukota iz Udruge "Sve za nju". 

Studije su, veli Vukota, pokazale da everolimus u kombinaciji s drugim lijekovima, koji se kod nas već koriste u liječenju raka dojke, može više nego dvostruko produžiti život oboljeloj ženi. Njegovom bi se primjenom odgodila primjena kemoterapije, koja kod takvih pacijentica dodatno narušava organizam, što otežava liječenje.

- Javljaju nam se oboljele žene iz cijele Hrvatske, od kojih su mnoge s metastatskim karcinomom i svjesne njegove neizlječivosti vape za terapijom koja im može barem produžiti život. Nažalost, svjedoci smo brojnih preranih smrti žena čiji bi se život uz primjenu ovog lijeka mogao produžiti, ističe Vukota.

U udruzi navode da je everolimus odobren i uvršten u liječenje pacijentica u desetak europskih država poput Austrije, Njemačke, Slovačke i Poljske, a na listi je lijekova i u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Ovaj lijek ne bi primale sve pacijentice s metastatskim, hormonski ovisnim tumorom, već bi svaki liječnik specijalist prosudio je li podesan za liječenje, jer je, kao kod većine onkoloških lijekova, riječ o terapiji s teškim nuspojavama. Ipak, njegovo uvrštenje na listu lijekova mnogim bi pacijenticama, poručuju iz udruge "Sve za nju", dalo nadu u borbi s bolešću. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter