Oboljela još jedna kornjaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kornjaca Marino, glavata želva koju su prošli ponedjeljak na Kamenjaku kod poluotoka Školjic pronašli talijanski turisti, nije preživjela. Marino je u pulski Centar za oporavak morskih kornjaca stigao u veoma teškom stanju te je uspio preživjeti nešto malo više od kriticna 24 sata, doznali smo od voditeljice odjela za biologiju mora Karin Gobic Medica.

U centar je prije desetak dana stigla takoder mlada i bolesna kornjaca sa slicnim simptomima, nazvana Giorgio. Kao i Marina, pronašli su je talijanski turisti, i to u autokampu Colone u Balama. Bila je u izrazito lošem stanju, dehidrirana i obrasla brambuljcima, a težila je manje od kilograma, što je u odnosu na kornjace njene dobi manje za 30-40 posto.

Kada je stigao na lijecenje, Giorgio nije imao snage ni podignuti glavu da bi udahnuo zrak, što sada može. Takoder, puno manje pluta, a to su sve znakovi koji nagovješcuju njegov oporavak. Medutim, i dalje zabrinjava što još ne jede. Djelatnici centra pokušavaju ga hraniti lignjama, srdelama i kozicama, no za sada ne uspijevaju. Kako saznajemo od Gobic Medice, nade u oporavak Giorgia, koji je još uvijek na antibioticima, ima, ali nezahvalno je i teško prognozirati kolike su mu šanse za to.

Zabrinjavajuce je što su u kratkom periodu u centar stigle dvije mlade kornjace, i to ljeti, kada je more toplo, jer najcešce ovamo stižu zimi, i to zbog niskih temperatura uslijed kojih nastaju bakterijske infekcije.

"Ovo nije jedini slucaj obolijevanja mladih kornjaca u Sredozemnom moru jer je u Italiji pronadeno njih 11 s istim simptomima, od kojih je uginula jedna. Izgleda da su te kornjace, kada su stigle na lijecenje, bile u boljem stanju nego ove naše", rekla je Gobic Medica.

Otkrivanjem uzroka neobicne bolesti bave se talijanski i americki strucnjaci, no do konkretnih odgovora još nisu došli. Osim zbog upala vezanih uz hladno more, kornjace se u centru oporavljaju od udaraca camaca, zapetljavanja u ribarske mreže i koce. Glavata želva spada u vrlo ugrožene vrste kornjaca za cije se namjerno ubijanje placa kazna od 40 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter