Obojite zidove i osvježite dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svako doba nosi svoje, rekli bi naši stari i ujedno se složili da je proljece idealno vrijeme za osvježenje i bojenje unutrašnjih zidova stana i vanjskih fasada kuca.

Cini se, da pitanje osvježenja i uljepšavanja stana danas i nije previše komplicirano. Uz puno volje i malo mašte zidovi ce zasjati u novom ruhu i spremno docekati povratak slika i stalaka na staro mjesto.

Dovoljno je naime, izabrati boju i odjuriti u trgovinu. Uz pomoc lake mehanizacije- cetki, rula, kanti i ljestava posao bi se, relativno ugodno i brzo trebao zgotoviti. No je li baš tako?



Ako nemate želje ili financija da na nekoliko dana otputujete i stan prepustite majstorima od zanata, valja imati i na umu da je dobra priprema napola kvalitetno i dobro obavljen posao. Jer, iako izgleda prilicno jednostavno povlaciti rulo od stropa do poda ili povlaciti cetku lijevo desno i pri tom pažljivo utiskivati vrhove kistova u kutove, to baš i nije tako. Ukoliko se zid, ili željena ploha ne pripremi posljedice krecenja mogu biti sve izuzev onog što ste priželjkivali.

Prije i nego li kupite novu boju, prostor za bojanje valja isprazniti, a dijelove namještaja ili stvari koje ne možete iznijeti prekriti i zaštiti. Zaštita, najcešce od najlona ( a mogu poslužiti i stare plahte i novine) odnosi se i na prozorske okvire, uticnice, prekidace i slicno koje opet zahtijevaju pokrivanje zaštitnim trakama.

Na tako novoureden prostor, pod pretpostavkom da zidovi nisu jako uprljani i ošteceni valja uci s mokrom krpom, odnosno ako je rijec o jako lošem stanju zidova morate pristupiti izravnavanju, odnosno gletanju.



Za poravnavanje ili popunjavanje rupica i pukotina potrebno je nabaviti odgovarajucu masu za izravnavanje zidova, koja se opet u pravilnom omjeru s vodom, dobro izmiješena i bez grudica nanosi na oštecene dijelove zidova. Tek kada sve to obavite i uvjerite se da je prostorija cista i suha razmišljajte o pravoj boji.

O ukusima dakle, ne valja raspravljati. Velika vecina ljudi vec u samom startu i prije uredenja prostora zna koju ce boju odabrati. Onima pak koji nisu sigurni u svoj ukus uvijek preostaje bijela.

No, i kad znamo što želimo, zasigurno ce nas pokolebati citav spektar jedne te iste boje i njene nijanse. Naprosto žuta kao limun, ili žuta kao sunce nije jedna te ista boja, kao što to nije ni baby blue, svijetla ili modro plava boja.

Da bi uistinu dobili željenu boju, najbolje se konsultirati s prodavacem, odnosno dio zida upotrijebiti za štih probu. Valja imati i na umu da ista boja drugacije izgleda u kanti, kada je mokra i kada se osuši na zidu.



Opet postoje i razna "nepisana" pravila gdje koja boja paše, kao i njihova podjela na "tople" i "hladne". Valja paziti i na kricave i fluorescentne nijanse koje, naravno mogu biti atraktivne, ali iritirajuci nakon dužeg gledanja i boravka u istima.

U svakom slucaju, najbitnije je obojiti svoj životni prostor bojama ili bojom koju vi volite jer, kako god okrenete vi cete u njemu boraviti pa je logicno i da ga ucinite ugodim i poželjnim za boravak. U krajnjoj liniji, ako i pogriješite imajte na umu da se boja, koja vam se ne svida, lako može zamijeniti.


Podijeli: Facebook Twiter