Obojeni kontejneri samo šminka?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontejneri za selektirano odlaganje otpada u Vintijanu, prema rijecima jednog mještanina, nemaju nikakvu svrhu. Naime, on stanuje u neposrednoj blizini kontejnera i kaže da je više puta vidio djelatnike komunalnog poduzeca Albanež kako selektirani otpad iskrcavaju zajedno s ostalim.

- Na proljece su uz obicne kontejnere postavljena i tri ekološka. Otad svi savjesno razvrstavamo otpad, što iziskuje svakodnevni trud i vrijeme. Žao mi je što nikad nisam vidio da dode jedan kamion i u više navrata odveze samo staklo, papir ili plastiku. Jednom sam cak slucajno vozio za kamionom i u njega se nastavljalo bacati smece iz ostalih "obicnih" kontejnera, veli naš sugovornik.

Na podrucju opcine Medulin postavljeno je dvadesetak kompleta kontejnera za selektirani otpad. Ekološki projekt, kaže mještanin, samo je predizborni trik bez svrhe. Žao mu je truda ljudi koji svakodnevno razvrstavaju otpad koji na kraju završi na Kaštijunu. Veli da ce taj slucaj prijaviti Opcini Medulin.

U Albanežu opovrgavaju tu informaciju i kažu da se radi o zlonamjernoj prijavi te pozivaju mještanina da taj slucaj prijavi direktno u komunalnu tvrtku. - To se ne bi trebalo dogadati. Možda je to vidio jedanput kad je kamion bio u kvaru ili je tada postojao neki drugi razlog za to, kaže Drago Brulc, v. d. direktora Albaneža.

U udruzi Zelena Istra saznajemo da ne postoje posebni kamioni za odvoz selektiranog otpada. - Ako se utvrdi da se to stvarno dogodilo, netko treba preuzeti odgovornost. Prije dva mjeseca zatražili smo liste na kojima su podaci o kolicini i vrsti odvezenog selektiranog otpada s podrucja opcine Medulin, no nismo ih dobili, kažu u udruzi, u kojoj negoduju zbog nepovjerenja koje se može stvoriti medu mještanima zbog ovakvog propusta te ih pozivaju da i dalje selektiraju otpad.


Podijeli: Facebook Twiter