Obogatite salatu proteinima i eto obroka!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Salata je idealna za ljeto – sezona voca i povrca je na vrhuncu, izbor je velik, a uz sparine ova lagana jela najbolje osvježe organizam.
Cijelo ljeto kupujte ukusno voce i povrce na tržnici, i iz šarenila odaberite ono što vam trenutno najviše odgovara – to može biti zelena salata, tikvice, kukuruz, krastavac, paprika, grašak, rajcica, lubenica, smokve, bobicasto voce... A još je veci užitak imati sve to u vlastitom vrtu i uživati u hrani koju ste sami uzgojili. Neka vam voce i povrce postane glavni dio jelovnika, jer osim što je ukusno i lagano, lakše cete otopiti suvišne kilograme.
Pretvorite salatu u obrok tako da joj dodate proteine. Ovo ce je pretvoriti u nutritivno uravnotežen obrok, a necete ni tako skoro biti gladni. Salata je idealan nacin da se iskoriste ostaci piletine ili teletine koji su vam ostali od roštilja vecer prije. No dobre su i druge vrste mesa poput dimljene puretine, tune, kuhane šunke, pršuta i slicno. Želite li obrok bez mesa, otvorite konzervu graha i dodajte ga svježoj salati.
Jedete li svaki dan zdjelu zelene salate, dosadit ce vam. Probajte promijeniti dresing za salatu! Vrlo ga je jednostavno pripremiti, a domaci preljev za salatu dat ce sasvim drugi, novi okus tom jelu.
Osim preljeva, probajte eksperimentirati s dodacima – stavite u salatu kukuruz iz konzerve, kockice preprženog kruha ili je pospite bobicama ribizla. Okus kiselkasto-slatkog bobicastog voca u salati ce vas ugodno iznenaditi. Preprženi bademi dat ce posebnu aromu vašoj salati. Možete sami pripremiti svoju gurmansku deliciju tako da na srednjoj vatri prepržite razlicite orašaste plodove poput oraha, badema i pinjola, sve dok ne dobiju tamniju nijansu – vaša ce salata imati poseban okus.Salata ne treba biti zelena i lisnata da bi se tako zvala. Neke omiljene salate uopce nemaju medu sastojcima zelenu salatu. Probajte napraviti grcku salatu s rajcicom, krastavcima, crvenim lukom, paprikom baburom, crnim maslinama i feta sirom, sve zacinjeno jednostavnim preljevom od limunovog soka, maslinovog ulja i origana.


Podijeli: Facebook Twiter