Obogatite dorucak antioksidansima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi vec jako dobro znamo da je dorucak najvažniji obrok i da je za zdravlje organizma iznimno bitno da ga ne preskacemo. Medutim naravno da je i bitno što cemo doruckovati. Najviše koristi možemo izvuci iz namirnica koje su bogate antioksidansima.

Oni igraju važnu ulogu za naše zdravlje i unošenjem antioksidansa u organizam putem prehrane možemo biti sigurni da smo si osigurali zaštitu od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Naš organizam uz pomoc vitamina i minerala proizvodi antioksidanse, ali ih isto tako u njega i unosimo uz pomoc hrane koju konzumiramo.

Ucinkoviti su u prevenciji raka, srcanih bolesti i pospješuju rad memorije. S obzirom na njihove benefiti, njihov unos u organizam je od velike važnosti te vam predlažemo nekoliko nacina da obogatite prehranu i jedete zdravije.



Caša prirodnog vocnog soka
Svježe iscijedena naranca ili grejpfrut je vec dobro znan recept za obogacivanje dorucka zdravljem. Možete i probati sa sokom od šipka ili borovnica koji takoder vaš organizam okrepljuje prijeko potrebnim antioksidansima.

Povrce u omletu
Držite se pravila kako je šareni tanjur ujedno i najzdraviji. Na taj nacin znat cete da je vaše tijelo obogaceno tvarima bitnima za zdrav i dug život. Volite li doruckovati omlet, obogatite ga narezanim crvenim, zelenim i žutim paprikama, gljivama, rajcicama, mladim lukom, špinatom, brokulom.. Što više boja iskombinirate, vaš obrok je zdraviji.

Voce u žitaricama
Super zdrave žitarice koje su idealan obrok za pocetak svakog dana, obogatite prirodnim šecerima koji se kriju u jabukama, bananama, breskvama, jagodama ili sušenom vocu. Ukusan i zdrav obrok pun antioksidansa vam je zagarantiran.



Palacinke od integralnog brašna
Ukusan i slatki nacin zapocinjanja dana moguc je s palacinkama cija je smjesa radena od brašna cjelovitog zrna. Na taj nacin prehrani dodajete i prijeko potrebne proteine i vlakna, štitite svoje stanice i snižavate kolesterol.

Bobicasto voce
Borovnice, brusnice, maline, kupine, šumske jagode i ribizl krcate su antioksidansima i nastojte ih jesti što cešce i kojoj god hrani mislite da bi vam mogle odgovarati okusom, slobodno ih tamo i koristite. Jogurt možete tako na jednostavan nacin uciniti ukusnijim i zdravijim.

Orašasti plodovi
Posebno su efikasni kad je u pitanju prevencija bolesti srca, ali i bogati su antioksidansima tako da se za dorucak preporucuje da ih isto kao i bobicasto voce slobodno kombinirate i koristite sa što više namirnica.

Zeleni caj
Pijete li ga ujutro za dorucak ili volite šalicu dobrog zelenog caja popiti više puta dnevno, priuštit cete svom organizmu visoku dozu antioksidanasa.



Kava
Dobra vijest za sve ljubitelje kave i one koji tvrde da bez šalice tog magicnog napitk a ne bi mogli preživjeti radni dan. Kava je bogata antioksidansima, ali pripazite da u što manjoj mjeri u nju nadodajete mlijeka, šecera, vrhnja i slicnih proizvoda koji obogacuju okus jer je najkorisnija kada se pije cista.

Smoothie
Žurite li na posao, ne mora znaciti da ne možete i nešto od korisnih sastojaka konzumirati putem. Ukusan i osvježavajuci obrok, tj. napitak lako možete spraviti i ponijeti sa sobom. Imajte na umu da je od velike koristi imati u zamrzivacu zaledenog voca, posebno onog koje nije karakteristicno za sezonu u kojoj jeste.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter